Woning in Balkbrug zwaar beschadigd door brand, bewoners op vakantie

BALKBRUG – Op het begin van de avond van vrijdag 27 juli is kort voor half zeven brand ontdekt achter een woning in Balkbrug. Achter de tussenwoning aan De Korte Schoor bleek onder een afdak brand te zijn in ontstaan. Een buurtbewoner stond met een buurman te praten toen zij rook roken en zagen. De brandweer alarmcentrale werd gebeld, ook anderen bleken al te hebben gebeld. Enkele minuten later werd door de alarmcentrale, mede in verband met de warmte en droogte, al opgeschaald voordat de brandweer gearriveerd was.

Achter de woning bleek een felle brand te woeden onder een afdak. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is niet zeker. De politie heeft in overleg met de brandweer besloten geen verder onderzoek te gaan doen. Volgens de Officier van Dienst van de politie zal een combinatie van warmte, droogte en de kracht van de zon de brand hebben veroorzaakt. Volgens een buurtbewoner heeft mogelijk een kleine barbecue achter de woning gestaan, volgens anderen stond een glazen schaal op de tafel onder het afdak. De oorzaak zal onduidelijk blijven.

De woning en het afdak raakten zwaar beschadigd.
De woning en het afdak raakten zwaar beschadigd.

Ondanks dat de omvang van de brand relatief meevalt is de schade aan de tussenwoning groot. Meerdere kozijnen zijn zwaar beschadigd, en de muur is door de hitte van het vuur en het koude water van de brandweer gaan afbrokkelen. De kunststoffen platen op het afdak zijn gesmolten en het vuur is vanaf daar ook onder de dakpannen van de woning gekomen. Ook de voordeur van de woning is door de brandweer geforceerd.

De vlammen kwamen ook onder de dakpannen op de woning.
De vlammen kwamen ook onder de dakpannen op de woning.

De bewoners van de woning, een oudere man en vrouw, zijn op het moment met de caravan op vakantie in Zeeland, zij zijn op de hoogte gebracht. De Stichting Salvage komt naar de plaats van de brand en woningcorporatie De Veste heeft aannemersbedrijf Ter Steege ingeschakeld om de beschadigde woning in ieder geval tijdelijk af te sluiten. Een buurtbewoner heeft de brandweermannen van koel water voorzien.

De brandweer kreeg koel water via een buurtbewoner.
De brandweer kreeg koel water via een buurtbewoner.