Zonnepanelen en warmtepompen in plaats van pelletkachel bij Carrousel

Ommen – Het plan van de gemeente om zonthermie te combineren met een pellet kachel bij de verwarming van de Carrousel gaat niet door. Het plan is nu om duurzame energie op te wekken met een zonthermieveld, warmtepompen en zonnepanelen. Een nog vrij nieuwe cv-ketel blijft ook nog meedraaien. Dit moet een optimaal rendement opleveren, waardoor de pellet kachel uit het eerdere plan niet meer nodig zal zijn om het zwembad te verwarmen.

Kritiek

Op het aanvankelijke voorstel, gebaseerd op een onderzoek van tweedejaars studenten van hogeschool Windesheim, kwam vanuit de oppositie veel kritiek. Daarop werd besloten om een ‘second opinion’ te vragen bij het onafhankelijk adviesbureau Loo uit Apeldoorn. Uit hun onderzoek blijft dat de combinatie van een zonthermieveld, warmtepompen en 720 zonnepanelen nu de beste oplossing is. Zeker ook in combinatie met energiebesparende led-verlichting en een luchtbehandelingssysteem dat warmte terugwint uit lucht.

Kachel

Adviesbureau Loo raadt de plaatsing van een kachel waarin houtsnippers of samengeperste hout korrels -ook wel pellets- worden verbrand niet aan. Hoewel zo’n kachel wel leidt tot een vermindering van de CO2 uitstoot, omdat de gebruikte biomassa weer vernieuwbaar is, wijst het adviesbureau op het maatschappelijk debat waarbij pellet kachels onder vuur liggen. “Hierbij speelt met name de onzekerheid over de afkomst van de houtpellets een rol. Daarnaast is er sprake van uitstoot van fijnstof en geur. Gezien de ligging van de Carrousel in de nabijheid van woningen, wordt de toepassing van deze kachel niet aangeraden”, valt te lezen in het raadsvoorstel die 10 januari wordt behandeld.

Zonthermie

Voor de zonthermie wordt een 711 vierkante meter groot veld met zonnecollectoren gerealiseerd, met de collectoren wordt water verwarmd met zonlicht. Deze collectoren zullen ruim 34 procent van de benodigde energie voor het zwembad leveren. Hierbij gaat het om zogeheten lage-temperatuurverwarming (LTV), waarbij constant en gelijkmatig wordt verwarmd met water van circa 55 graden. Veel ‘kouder’ dan bij een normaal centraal verwarmingssysteem, waarbij het aangevoerde water verhit wordt tot minstens 80 graden. In combinatie met de warmtepompen is zo’n lage-temperatuurverwarming een stuk zuiniger dan cv-ketels.

Zonnepanelen

Door de aanpassing van de luchtbehandelingsinstallaties voor het zwembad en de toepassing van de warmtepomp is meer elektrische capaciteit nodig. De vervanging van het luchtbehandeling systeem was gepland voor de renovatie in 2025, maar omdat de investering voor de duurzame warmteopwerking samenhangt met de gevraagde stroom capaciteit wordt voorgesteld om deze vervanging volgend jaar al uit te voeren.

De extra elektriciteit vraag kan worden opgevangen door de plaatsing van 720 zonnepanelen die stroom produceren. Deze panelen kunnen, net zoals de zonthermiepanelen, worden geplaatst op de voormalige vuilnisbult tussen de Carrousel en het Vechtdal College. Door deze gecombineerde duurzame energieopwekking zal haast geen gas meer nodig zijn voor het zwembad.

Vooral in het Cultureel Centrum en de kantoren bij de sporthal wordt nu nog gebruik gemaakt van hoge temperatuur radiatoren. Deze kunnen naar verwachting nog minstens tien tot vijftien jaar mee, waardoor vervanging op korte termijn financieel niet rendabel is. Adviesbureau Loo adviseert om bij een toekomstige vervanging wel serieus te kijken naar een overstap naar het duurzamere laag-temperatuursysteem.

2,4 miljoen

De totale kosten voor de toepassing van zonthermie, warmtepompen en de zonnepanelen worden geraamd op 2,4 miljoen euro. Om alle aanpassingen te kunnen uitvoeren zal het zwembad de komende zomer zes tot acht weken gesloten moeten worden.