Zestien dagen geen treinen naar Zwolle, Arriva zet bussen in

OMMEN – Reizigers die met een Blauwnet trein richting Zwolle reizen zullen de komende twee weken in Ommen moeten overstappen op bussen. Van zaterdag 30 juni tot en met zondag 15 juli is er geen treinverkeer tussen Ommen en Zwolle, ook op de zeven andere verbindingen van station Zwolle rijden geen treinen. Op een gemiddelde doordeweekse dag komen ongeveer 60.000 reizigers door het station uit deze acht verschillende richtingen. Tijdens de werkzaamheden van de komende twee weken moeten deze reizigers tussen het een-na-laatste station en het station Zwolle gebruik maken van vervangende bussen. Dit levert tussen een kwartier en drie kwartier extra reistijd op.

Niet op de hoogte

De meeste mensen zijn op de hoogte van de werkzaamheden en de daarbij komende extra reistijd. Desondanks blijken vandaag nog niet alle reizigers te weten dat de trein vanaf vandaag twee weken niet verder rijdt dan Ommen. De conducteurs van Arriva lopen in Ommen, ondanks van tevoren meerdere malen te hebben omgeroepen, nog één keer de cabine door. In de trein die om 17:52 aankwam in Ommen attendeerde de conducteur het Griekse stel Phaedra en Jase erop dat de ze moesten overstappen naar een bus. De 48-jarige Phaedra en de 43-jarige Jase stapten in Dalen in en waren niet op de hoogte van de werkzaamheden. Geen van beiden spreekt Nederlands en zijn blij dat de conducteur wat extra moeite deed. Volgens Jase hadden ze niet door dat alle andere reizigers uitstapten, ze zaten alleen in een coupé. Volgens Phaedra waren beiden blijven zitten als de conducteur hun niet had geattendeerd.

Volgens de 17-jarige Marleen die vanaf Amsterdam naar Hardenberg reist en met de bus vanaf Zwolle aankwam op station Ommen is het wel even vervelend aan het einde van een lange reis. “Ik heb al anderhalf uur in volle treinen gezeten dus had eigenlijk wel zin in een rustig laatste half uurtje.” “Maar ach, in een bus met airco is het wel te doen.” zegt Marleen glimlachend. Marleen begrijpt wel dat de werkzaamheden in één keer worden gedaan, “We kennen allemaal het geschud van links naar rechts als je in Zwolle aankomst dus stukje voor stukje zal vast niet werken. Ik ben al lang blij dat ze het nu doen in plaats van als ik volgend jaar naar school moet.”

Toetsweek

Op sociale media krijgen de vervoerders al wel commentaar van ontevreden ouders. Aankomende weken hebben meerdere scholen een toetsweek. Vervoerder Arriva die zorg draagt voor het traject tussen Ommen en Zwolle geeft in een reactie aan dat ze er alles aan doen om te zorgen dat de bussen op tijd rijden, maar vervolgd ook “het overige verkeer is onvoorspelbaar”. Een medewerker van de vervoerder die vandaag reizigers assisteert op het station in Ommen verteld dat aankomende maandag in Ommen en Dalfsen tijdens de spits extra bussen achter de hand worden gehouden. Mocht het voorkomen dat er meer reizigers dan vooraf voorspeld zijn hoopt de vervoerder dit hiermee op te vangen.

Station Zwolle

Het station Zwolle is het schakelpunt tussen Noord-Nederland en de rest van het land. ProRail is afgelopen nacht begonnen met het vervangen en verplaatsen van sporen en wissels bij het station Zwolle, ook worden er verschillende nieuwe sporen aangelegd. Zeventig wissels verdwijnen en de spoorroutes naar Leeuwarden, Groningen, Deventer, Emmen en Ommen worden vereenvoudigd. In plaats van het welbekende knoopwerk dat nu bestaat krijgt elke treinverbinding zijn eigen spoorroute en een eigen perron. Dit is volgens ProRail nodig om in de toekomst meer reizigers aan te kunnen op het station en de reistijden korter te maken. Ook wordt bij het station in Zwolle een brug over het spoor aangelegd die het centrum van Zwolle verbindt met een nieuw busstation.

Staking

De vervangende busdiensten vallen buiten de stakingsacties in het streekvervoer. De bussen die tussen Ommen en Zwolle rijden zijn van verschillende partners van Arriva, en ook een aantal bussen van Arriva Touring worden ingezet. De vervoersbedrijven zetten voornamelijk touringcars in. Dit betekent dat reizigers in principe geen fietsen mee kunnen, of althans mogen mee nemen. Desondanks kwamen vandaag wel fietsen uit de bagageruimten van een aantal bussen. Volgens een chauffeur van één van de bussen “De meeste mensen hebben geen grote bagage dus er is ruimte zat voor een fiets, kwestie van vastmaken aan een paar ogen en de fiets ligt veilig.”