Willeke Alberti trapt 40e Ommer Bissingh af

Ommen – Met het luiden van de Bissingh bel is vanavond de veertigste editie van de Ommer Bissingh feestelijk van start gegaan. Burgemeester Hans Vroomen luidde samen met Bissingh-voorzitter Dick Dunnewind de eeuwenoude bel op het Vechtpodium. En omdat het een jubileum editie is werden zij ondersteund door een aantal oud-voorzitters van de Ommer Bissingh. Voor het luiden van de bel spraken burgemeester Vroomen en Bissingh voorzitter Dunnewind. Na het luiden van de bel werd door Jan Zwinselman, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Ommen, samen met voorzitter Dunnewind het eerste vaatje bier aangeslagen. Iets wat aanvankelijk niet echt wou slagen, maar uiteindelijk konden er toch wat glazen Grolsch worden getapt.

Willeke Alberti

De avond werd kort na zeven uur afgetrapt door het slagwerkensemble van Soli Deo Gloria. Het 28 slagwerkers tellende gezelschap staat sinds vorig jaar onder leiding van Simon Haakmeester, en won eerder dit jaar in Barneveld het Open Nederlands Slagwerk Kampioenschap. Rond half negen maakte Willeke Alberti en band haar opwachting voor een bijzonder optreden. Als gast bracht ze de éénentwintig jarige zanger Mart Hoogkamer mee. Het optreden staat vrijwel gelijk aan het programma wat ze op dit moment ook in de theaters brengt. Om de ruimte te kunnen bieden was de indeling van de Markt vanavond ook anders dan anders. Op het wegdek is een tweede groter podium bijgebouwd. Hiervoor werd de Vechtkade vanaf vanmiddag drie uur afgesloten voor verkeer.

Bewoners Zorgcentra

Net zoals de afgelopen jaren heeft de organisatie ook dit jaar weer alle bewoners van de verzorgingshuizen in Ommen uitgenodigd om de opening van de Bissingh, die toch als licht nostalgisch omschreven mag worden, te kunnen bijwonen. Vrijwilligers hebben er alles aan gedaan om zoveel mogelijk van de bewoners van onder andere de Oldenhaghen, Nijenhagen, de Hoekstee en het Vlierhuis op de Markt te krijgen. Een behoorlijke operatie die veel waardering krijgt, niet op het minst van de bewoners van de genoemde zorgcentra. Voor de mensen die wat minder mobiel zijn staan zo’n 250 stoelen opgesteld voor het grote podium. Waar ze vanavond vanaf de eerste rang genieten van het bijzondere optreden.

Jaarmarkt

Morgen volgt de eeuwenoude traditionele jaarmarkt in Ommen. Al in 1557 werd er melding van gemaakt en sindsdien is de jaarmarkt elke tweede dinsdag in juli. De markt is ook dit jaar weer in het centrum. De markt was in het verleden ook in het centrum van de Hanzestad, maar is vroeger om verschillende reden verplaatst naar de Markt en later de Voormars. Met het weer terugkeren van de jaarmarkt naar het centrum is het hier de hele dag druk, en daar profiteren alle winkels en horeca van mee. Een ander voordeel is dat er nu op de Voormars, waar voorheen de markt was, volop en gratis geparkeerd kan worden. De paardenmarkt blijft wel op een deel van het gras van de Voormars plaatsvinden. Deze paardenmarkt begint morgenochtend om 6 uur. De jaarmarkt start rond 8 uur, en zal tot ongeveer drie uur ’s middags duren.

Eerste Bissinghdag

De eerste Ommer Bissinghdag is volgende week woensdag, de Sport- en Ondernemersdag staat dan op de agenda. Iedereen kan kijken, of zelf meedoen, en genieten van de demonstraties en toernooien van de verschillende sportverenigingen uit Ommen. Specialistische bedrijven uit de gemeente presenteren hetgeen dat zij kunnen bieden, en er is een braderie en vlooienmarkt. ’s Avonds sluit de band Broadway de eerste Bissinghdag af op het podium op de Markt. Op het Kerkplein staat dan Settle Down, en bij de Varsenerpoort Squere Project.