Ommen – Vandaag was het dan eindelijk zover, na enkele jaren afwezig te zijn geweest werd er weer een wielerronde verreden in Ommen. Van 2009 tot 2012 werd de Ronde van Ommen georganiseerd door Frank Schuurman en Jeroen Engelsman. Maar wegens verhuizing was het niet meer mogelijk om de ronde door te laten gaan. De Stichting Wielerronde van Ommen blies eerder dit jaar na de jarenlange ‘droogstand’ met de organisatie van de vandaag verreden wielerronde de wielersport in Ommen weer nieuw leven in. “Iets om erg trots op te zijn!”, aldus Gerrit de Jonge, voorzitter van de hagelnieuw Stichting Wielerronde van Ommen.
De gemeente wordt al verscheidende jaren aangedaan door zowel de Ster van Zwolle als de Olympia’s Tour, waarbij de beklimming van de Lemelerberg een vaste prik is. Maar een echt Ommers wielerevenement was tot vandaag alweer zeven jaar geleden. Het begin van de geschiedenis van de Ronde van Ommen gaat terug naar de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Camping de Besthmenerberg is hoofdsponsor, en heeft haar naam aan de wielerronde verbonden. Sub hoofdsponsors zijn autobedrijf Cents, beveiligingsbedrijf Roggendorf en Tropic-parket Hengelo.
Bruidspaar
Het symbolische ‘startschot’ voor de elites werd vanmiddag om vijf uur gegeven door het kersverse bruidspaar Gerben Timmerman en Elsbeth Veltink. Het stel trad vanmiddag in het huwelijk in een kerk binnen het parcours. 81 deelnemers hadden zich vooraf ingeschreven voor het criterium. Als lokaal favoriet waren Frank Schuurman en Arthur Helder van de partij, net zoals medeorganisator en oud Ommenaar Peter Schulting. Op de deelnemerslijst prijkten verder namen van topamateurs als Rick Pluimers, Jarno Gmelich Meijling en Crispijn Arriëns, tevens een van de beste marathonschaatsers van ons land. Maar de winst ging kort na zeven uur naar Coen Vermeltfoort uit Vlijmen, hij finishte net voor Hartthijs de Vries en Björn Bakker.
Parcours
Het parcours van de wielerronde loopt rondom het centrum van Ommen. De start was op de Vechtkade bij het Vechtpodium. De wielrenners gingen daarna linksaf de Prinses Julianastraat op tot de Doctor A.C. van Raaltestraat, daar weer links en na een klein stukje Hamsgoren de Wethouder Paarhuisstraat op. Vanaf daar gingen de fietsers naar de Varsenerstraat, naar de Voormars en dan weer terug richting de Markt en de Vechtkade. Het ‘rondje om de kerk’ met een lengte van zo’n 1,3 kilometer, heeft 8 bochten. De elite rijders reden het rondje vanmiddag 70 keer. Het langste rechte stuk in het parcours, van 148 meter, is voor de finish, wat voor spectaculaire sprinten zorgde.
Door de afzettingen voor het parcours was het centrum van Ommen vanmiddag niet bereikbaar per auto. Om te zorgen dat de middenstanders toch bereikbaar bleven werden er verscheidende oversteekplaatsen ingericht, waar het parcours veilig kon worden overgestoken.
Dikke bandenrace
Voordat de elites vanmiddag van start gingen stond er een ‘dikke bandenrace’ voor kinderen van 7 tot 16 jaar op het programma, plus een funklasse voor de 16-plussers. De kinderen namen deel op hun eigen fiets, de organisatie zorgde ondertussen voor een helm. De kinderen legden het 1,3 kilometer lange parcours twee keer af. Pechvogel van de dag was Harm van Dijk, juist net tijdens de race besluit zijn ketting de geest te geven. De grootste talentjes kregen een uitnodiging om de regio te vertegenwoordigen op het NK in Maastricht.
2020
Een grote wielerronde rondom Ommen, met bijvoorbeeld een start op de Besthmenerberg en in ieder geval een beklimming van de nog steilere Lemelerberg, is de wens van de stichting voor een volgende editie. De organisatie wil proberen om volgend jaar in ieder geval hetzelfde evenement weer neer te zetten, en om daarnaast een grotere koers rondom Ommen, waarin ook stroken met gravel en kasseien worden opgenomen, op te zetten. De eerste ideeën voor een parcours zijn al er al, maar de finish moet in ieder geval op de Markt in Ommen komen.