Wielerronde Ommen deze zomer na jaren weer terug

Ommen – Zaterdag 31 augustus is het zo ver, er zal weer een wielerronde worden verreden in Ommen. “Iets om trots op te zijn! Waar we jarenlang naar toe hebben geleefd is vanmorgen eindelijk voor elkaar gekomen. We hebben ons bij de notaris in laten schrijven als de Stichting Wielerronde van Ommen”, vertelde Gerrit de Jonge, voorzitter van de hagelnieuwe stichting, gisteravond tijdens de presentatie van de wielerronde.

De stichting blaast na een jarenlange ‘droogstand’ met het evenement de wielersport in Ommen weer nieuw leven in. Ommen wordt al verscheidende jaren aangedaan door zowel de Ster van Zwolle als de Olympia’s Tour, waarbij de beklimming van de Lemelerberg een vaste prik is. Maar een echt Ommers wielerevenement is de komende zomer alweer zeven jaar geleden.

Voorzitter Gerrit de Jonge en oud burgemeester Bernard Kobes.

Kobes

Gerrit de Jonge werd wielerfanaat met dank aan oud-burgemeester van Ommen Bernard Kobes, die De Jonge als raadslid ooit meenam als gast naar een wielerkoers. Sindsdien spraken De Jonge en Kobes de afgelopen jaren al regelmatig over een nieuwe plaatselijke ronde met profwielrenner Peter Schulting, die tot voor kort in Lemele woonde en vervangend commissielid was voor de VOV, de partij waarvan De Jonge fractievoorzitter is, en oud-wielrenner Meine Seinen. Maar na veel overleggen is het eindelijk zeker: Op de laatste dag van augustus zal er een criterium voor amateurs en eliterenners worden verreden in Ommen, zo lichte de Jonge gisteravond toe.

Historie

De wielerronde in Ommen kent een lange historie vanaf de jaren tachtig van vorige eeuw. Twaalf jaar geleden werd voor het eerst een poging gedaan om de wielerronde weer terug te laten keren naar Ommen. Ommer wielerliefhebbers Frank Schuurman en Jeroen Engelsman organiseerden in samenwerking met de wielervereniging HWV Hardenberg de Bissingh Wielerronde in voor het eerst in 2007. In 2012 werd de Bissingh Wielerronde voor het laatst verreden, de inmiddels gestopte Emiel Dolfsma won die editie.

Parcours

Het parcours van de komende Wielerronde van Ommen loopt rondom het centrum van Ommen. De start zal op de Vechtkade zijn bij het Vechtpodium. De wielrenners gaan daarna linksaf de Prinses Julianastraat op tot de Doctor A.C. van Raaltestraat, daar weer links en na een klein stukje Hamsgoren de Wethouder Paarhuisstraat op. Vanaf daar gaan de fietsers naar de Varsenerstraat, naar de Voormars en dan weer terug richting de Markt en de Vechtkade.

Het ‘rondje om de kerk’ met een lengte van zo’n 1,3 kilometer, heeft 8 bochten. De elite rijders zullen het rondje zo’n 65 tot 75 keer rijden. Het langste rechte stuk in het parcours, van 148 meter, is voor de finish, wat in de laatste ronde ongetwijfeld voor spectaculaire sprinten gaat zorgen. Volgens de Jonge kijken een aantal elite wielrenners al uit naar het parcours. Bijvoorbeeld de Wethouder Paarhuisstraat met klinkers, en waar om parkeerplaatsen geslalomd moet worden, “Dat vinden hun grandioos om te fietsen”, aldus de Jonge.

Ook het hoofdsponsor contract met de Besthmenerberg werd gisteravond ondertekend.

Vechtkade

Het eerste startschot zal zaterdag om 15:00 zijn voor een criterium met amateurs. Waarbij ook lokale wielerverenigingen mee zullen kunnen doen, de organisatie zorgt er dan via de wielerunie voor dat de wielrenners een daglicentie krijgen. Twee uur later zullen de elite-mannen van start gaan. Daaromheen staan dikke-bandenraces op het schema voor de jeugd van 7 tot 14 jaar, en voor volwassen. “Zo willen we de Ommenaren, en vooral ook de jeugd, meer bij het wielrennen betrekken”, stelde de Jonge. De organisatie is nog bezig met ideeën voor een dames omloop.

Licentie

Het evenement wordt deze keer nog weer georganiseerd in samenwerking met de Hardenbergse wielervereniging. Dit was noodzakelijk omdat de inschrijving om op de wieleragenda te komen al in december moest gebeuren, en de stichting toen nog niet bestond. Alle voorgaande keren ging de inschrijving ook via de Hardenbergse wielervereniging HWV. “Daar zijn we ze heel dank voor, maar het is de laatste keer.” benadrukte de Jonge. De Stichting Wielerronde van Ommen is gistermorgen ingeschreven bij notaris Bentum Nijboer, en als aankomende week verder ook alles geregeld is wordt de inschrijving bij de KNWU een feit, en mag de stichting onder hun eigen licentie zelf koersen organiseren. Gerrit de Jonge neemt de functie van voorzitter op zich, Peter Schulting treedt op als secretaris, Ad Lagas als penningmeester en oud-wielrenner Meine Seinen, die vroeger tevens mede-organisator was van het Spektakel van Steenwijk, als bestuurslid.

V.l.n.r. Meine Seinen, Gerrit de Jonge, Peter Schulting en Ad Lagas.

2020

Een grote wielerronde rondom Ommen, met een start op de Besthmenerberg en in ieder geval een beklimming van de nog steilere Lemelerberg, is de wens van de stichting voor een volgende editie. De organisatie wil proberen om in 2020 in ieder geval hetzelfde evenement weer neer te zetten, en daarnaast een grotere koers van zo’n 25 kilometer rondom Ommen, waarin ook stroken met gravel en kasseien worden opgenomen, op te zetten. De eerste ideeën voor een parcours zijn al er al, maar de finish moet in ieder geval op de Markt in Ommen komen.

Rondemis

De stichting is nog op zoek naar een rondemis. De Jonge deed gisteravond een oproep aan dames uit Ommen om zich aan te melden. De enigste vereisten zijn dat de dame uit Ommen moet komen, en ouder is dan 18 jaar. De kandidaten kunnen zich onder andere aanmelden via de social media kanalen van de stichting, of via wielerrondevanommen@ziggo.nl.