Westenbroek, Meijer, Zandman en Energy in de prijzen bij Sportverkiezing 2019

Ommen – De prijzen van de negende Sportverkiezing van Ommen zijn vanavond uitgereikt. Tijdens de feestelijke bijeenkomst in theater de Carrousel werden het sporttalent, de sportman, de sportvrouw en de sportploeg van het jaar 2019 bekend gemaakt. De zaal werd rond half acht geopend en liep al snel vol, om acht uur begon het programma onder leiding van sportwethouder Ko Scheele.

Nomineren

Ommenaren konden tot en met 1 december vorig jaar sporters opgeven die volgens hun moesten winnen. Om in aanmerking te komen voor een nominatie moest sprake zijn geweest van een aansprekende sportprestatie, zoals het behalen van een kampioenschap of een promotie. Maar ook bijvoorbeeld een individuele prestatie in relatie tot leeftijd, of het verloop van een totale competitie. Sporters die jonger zijn dan 16 jaar kwamen in aanmerking voor de titel sporttalent. Een van de voorwaarden voor een nominatie was dat de sportprestatie geleverd zijn tussen 1 november 2018 en 31 oktober 2019, ook moet de genomineerde uit Ommen komen. Een onafhankelijke jury bepaalde welke drie genomineerden per categorie doorgingen naar de stemronde.

Finalisten

Triatleet Marije Dankelman, samboka Lindy Zandman en dog frisbeeër Amy von Piekartz maakten kans op de titel ‘Sportvrouw van het jaar’. Bij de mannen streden atleet Nick Marsman, triatleet Pascal Dankelman en schaatser Stefan Westenbroek om de titel. Bij de sportploegen kwamen de turnsters van Energy Gym, de voetballers van V.V. Vilsteren en de atleten van ACO Van Elderen in de finale terecht. Bij de categorie sporttalenten maakten voetballer Gijs Kutterik, dog frisbeeër Lewis van Piekartz en atleet Nout Meijer kans op de prijs.

Nout Meijer (l.) won de titel ‘Sporttalent van het jaar’. Hier samen met zijn moeder Yvonne.

Sporttalent

De eerste prijs van de avond werd uitgereikt aan atleet Nout Meijer. Hij ontving uit handen van burgemeester Hans Vroomen de titel ‘Sporttalent van het jaar’. Meijer loopt bij ACO Van Elderen en kwam in de sport terecht via zijn moeder. “Eerst ging ik altijd al met mijn moeder mee naar de wedstrijden, en later vond ik het zelf ook leuk om te doen”, aldus de jonge atleet. Meijer is dan ook geen onbekende naam bij de sportverkiezingen, moeder Yvonne stond in het verleden al enkele keren op het podium. Naast het hardlopen doet Nout ook aan hoogspringen, verspringen, kogelstoten en bal werpen. Allemaal hele verschillende dingen maar hardlopen doet hij toch echt het liefst. De jongeling kreeg ook nog een 10 badenkaart van de burgemeester. Die had de burgervader daarvoor zelf gewonnen bij quiz over Ommer sportkennis.

Samboka Lindy Zandman won de titel ‘Sportvrouw van het jaar’.

Sportvrouw

De titel ‘Sportvrouw van het jaar’ ging naar samboka Lindy Zandman (15). Zij kreeg de prijs uit handen van voormalig langebaanschaatsster Linda de Vries. Vorig jaar was Zandman nog genomineerd voor het sporttalent van het jaar. Ze is zelf erg trots op het feit dat ze mee heeft kunnen doen aan toernooien in onder meer Israël en Engeland. Maar ook haar deelname aan het EK, waar ze vijfde werd. “Ik hoop komend jaar mee te kunnen doen aan het wereldkampioenschap dat in december is”, zei Zandman. Sambo wordt alsmaar populairder, en Ommen is hier een belangrijke spil in. “Ommen is het mekka van de Sambo. Je kunt het een beetje zien als wat Tokyo van de judo is”, zei Hendrik Jan Ningbers, president van de Nederlandse sambo bond.

Sportman

Stefan Westenbroek sleepte de titel ‘Sportman van het jaar’ opnieuw in de wacht. Schaatser Westenbroek werd het afgelopen jaar onder andere Nederlands kampioen allround, en mocht mee doen aan de Viking Race. Een EK waar van een kleine 20 landen de beste schaatsers mee mogen doen. Behalve mooie resultaten was er ook een vervelend blessure. Hij brak zijn kuitbeen, en liep daaropvolgend een peesblessure bij zijn knie op. “Ik ben het nu gelukkig weer een beetje aan het oppakken, maar dat was wel even balen. Ik heb het afgelopen weekend weer een 36’er gereden, de vierde tijd van Nederland. Dus dat gaat weer de goede kant op.”

Stefan Westenbroek samen met zijn vader Jack, moeder Natasja en zus Claudia.

Hij ziet het komende jaar vooral uit naar zijn deelname aan de 500 en 1.000 meter op het NK. “Daar wil ik het liefst wel podium rijden. En dan eventueel daarna nog mee doen aan het wereldkampioenschap.” Ook het hoogst mogelijke toernooi ligt in de aspiraties van de 18-jarige. “Dat is hoogst haalbare wat er is. Of dat nou in 2022 of 2026 is, dat zien we dan wel. Maar ik hoop dat inderdaad te halen.” Voordat Westenbroek het podium verliet bedankte hij emotioneel zijn ouders en zus. Westenbroek kreeg de prijs uit handen van Hendrik Jan Ningbers.

Sportploeg

De turnsters van Energy Gym Ommen wonnen de titel ‘Sportploeg van het jaar’, en kregen deze uit handen van CSI Ommen organisator Hendrik Jan Schuttert. De turnsters van Energy ervaren al langer succes. Het afgelopen jaar werd het team op het NK vier keer eerste en één keer tweede. Een honderd procent podium resultaat bij de vijf onderdelen waar het aan mee deed. Het team is actief met de minitrampoline, de mini- en plank pegasus, de mini tafel en de airtrick. “Dat was onze beste prestatie ooit. We hopen natuurlijk dezelfde prestaties te halen in de hogere lijn waarnaar we nu gepromoveerd zijn”, verteld Marleen van Energy Ommen.

De turnsters van Energy Gym Ommen wonnen de titel ‘Sportploeg van het jaar’.

Stimuleren

De gemeente Ommen vindt het belangrijk om sport en de ontwikkeling van sporttalent te stimuleren. Dit doet de gemeente onder andere door jaarlijks de sportprijzen uit te reiken. De prijzen moeten een stimulans zijn voor jonge talenten om door te gaan. “De prijswinnende sporters zijn een voorbeeld voor de jeugd om actief te gaan sporten”, schrijft de gemeente online. Tot 1 januari dit jaar konden Ommenaren online stemmen wie volgens hen per categorie de prijs verdiende. In totaal zijn er ruim 3.000 stemmen binnengekomen. Samen met het oordeel van de vijfkoppige jury bepaalden deze stemmen de einduitslag van de verkiezingen.