Werkzaamheden voor nieuw onderkomen Streekmuseum en CCO van start

Ommen – De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het nieuwe Streekmuseum aan de Den Oordt in Ommen zijn gestart. Voordat met de nieuwbouw begonnen kan worden zijn de oude gebouwen gesloopt, en is de grond bouwrijp gemaakt. De molen en de onderliggende zaagschuur -beiden Rijksmonument- blijven overeind. Dat geldt ook voor het Tolhuisje, dat naast de molen staat. De gang die vanaf het inmiddels gesloopte streekmuseum naar de zaagschuur loopt is afgesloten.

Onder één dak

Het Streekmuseum en de historische vereniging Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO) komen na de voltooiing van de nieuwbouw samen onder één dak. Ook komt er ruimte voor een toeristisch informatie punt (TIP). Het archief van het CCO is nu nog gevestigd in de bovenzaal van de Carrousel. Als het aan het bestuur van het CCO ligt volgt in de wintermaanden van 2020 de inrichting van het vernieuwde onderkomen.

De uitbreiding van het museum met de toevoeging van een ruimte voor de historische tak van de vereniging staat sinds 2016 hoog op het verlanglijstje van het CCO, toen het Streekmuseum en de Historische kring (HKO) samen op zijn gegaan in één vereniging. Afgelopen maart ging het licht op groen, en kon het plan in gang worden gezet.

Tijdelijk museum

Het museum zelf is tijdelijk ondergebracht in een winkelpand aan de Brugstraat 34. Maar door de coronacrisis zijn de deuren hier nog gesloten. Daar is nu een expositie over ‘75 Jaar Vrijheid’ te zien in de etalage. Wanneer dit tijdelijke museum de deuren voor het publiek kan openen is nog niet bekend.