Welkoop opent begin volgend jaar met nieuwe formule op Rotbrink

Ommen – Een bord met daarop een illustratie laat zien hoe de nieuw te bouwen Welkoop winkel op de Rotbrink eruit komt te zien. Het projectbord is vanmorgen onthuld door wethouder Leo Bongers en de franchisehouders Ronald Evers en Gerard Schlepers in het bijzijn van aannemers en andere ondernemers op het industrieterrein. Het wordt de tweede vestiging voor de ondernemers. Evers en Schlepers hebben al sinds 2008 een Welkoop vestiging in Vriezenveen. “Na vijf jaar dat we daar bezig waren wouden we eigenlijk al wel een tweede winkel erbij”, verteld Evers. Er werd rondgekeken in het land, en er kwam wel een aanbod van verderop. “Maar we wouden eigenlijk liever in de buurt blijven van Vriezenveen”, licht Evers toe. Ze wonen beide zelf in Dalfsen, en zien goede kansen in een tweede vestiging op korte reisafstand.

Gerard Schlepers (l.) en Ronald Evers.

Rotbrink

De ondernemers kwamen in gesprek met de gemeente Ommen, die kavels heeft op de Rotbrink. “Dat sprak ons enorm aan. We hebben veel overleg gehad, en gekeken naar wat mogelijk was. Uiteindelijk zijn we tot een deal gekomen om deze kavel aan de Rotbrink te kopen.” Daarna werd er gezocht naar bouwpartners die de nieuwe winkel kon bouwen op de 3.300 vierkante meter grote kavel. Deze werden gevonden in BOMA-staalbouw, bouwbedrijf Bongers, grondverzetsbedrijf Pekkeriet en installatiebedrijf Morrenhof-Jansen. “Ook daarmee hebben we goede overleggen gehad. Vorige week hebben we een eerste bouwoverleg gehad, en volgens mij gaat alles naar tevredenheid verlopen.”

Wethouder Leo Bongers van de gemeente Ommen is blij met de verkoop van de kavel: “Het is fijn om te zien dat Welkoop zich met een nieuwe winkel vestigt op de Rotbrink. De Rotbrink biedt ondernemers veel mogelijkheden. De verplaatsing van Haven Oost naar de Rotbrink geeft ook weer mogelijkheden voor de herontwikkeling van Haven Oost. Een win-winsituatie die tot stand is gekomen na een goede en fijne samenwerking met de verschillende partijen. Ik wens de heren Everts en Schlepers veel succes op deze prachtige locatie.”

Gerard Schlepers (l.), wethouder Leo Bongers en Ronald Evers (r.).

Nieuwe formule

De kavel ligt voorop het industrieterrein, op een zicht locatie vanaf de Balkerweg. “We willen hier een hele mooie Welkoop gaan neerzetten voor Ommen. Welkoop is landelijk heel erg actief, en opereert goed. Ze zijn bezig om een nieuwe formule neer te zetten, en een nieuwe winkel indeling. En daar gaan wij als eerste Welkoop in Nederland van profiteren.” Deze nieuwe formule betekend voor een groot deel het vertrouwde assortiment van de Welkoop, maar ook uitbreiding in dieren spullen en kleding. Het is de bedoeling dat de winkel goed gaat aansluiten op de markt in Ommen. “We hebben veel onderzoek naar gedaan hoe de markt hier in elkaar zit. Wat voor huishoudens er zijn, waar behoefte aan is. En dat wordt in deze nieuwe winkel ingezet”, verduidelijkt Evers.

Januari

Om de nieuwe winkel in goede banen te leiden hebben de ondernemers een bedrijfsleider aangenomen in de persoon van Han Zieleman. “Hij heeft al jaren Welkoopervaring, en gaat samen met ons en meerdere mensen die we aangaan nemen de tent hier leiden”, zegt Evers. Evers verteld dat er in principe helemaal opnieuw wordt begonnen in Ommen. “Maar er zijn ook kansen voor huidige personeelsleden. Met onze huidige vestiging hebben we ook personeel dat hier ook inzetbaar is.”

Wethouder Leo Bongers (l.), Ronald Evers en Han Zieleman (r.) onthulden het projectbord vanmorgen.

Vooralsnog is de bedoeling om de nieuwe winkel in het begin van volgend jaar te kunnen openen. De omgevingsvergunning voor de bouw is inmiddels in een vergevorderd stadium en de koopovereenkomst is al gesloten. Als alles mee zit opent de nieuwe winkel haar deuren in de eerste weken van januari 2021. “We hebben er zin in om hier een nieuwe Welkoop neer zetten”, zegt Evers. Bedrijfsleider Zieleman sluit zich daarbij aan.

Verplaatsing

De huidige vestiging van de Welkoop in Ommen is gevestigd aan de Haven Oost. Franchisehouder Gerard Meijerink van deze vestiging stopt volgend jaar met zijn werkzaamheden. Samen met de gemeente Ommen heeft hij een overeenstemming bereikt over de verkoop van zijn Welkoop terrein. Wethouder Ko Scheele is zeer tevreden met het bereikte akkoord, waardoor het bijna 1.600 vierkante meter grote terrein mee kan worden genomen in de plannen voor de woonwijk Haven Oost. Daar wil de gemeente de komende jaren 50 à 75 woningen bouwen.

‘Budgettair’ neutraal

De gemeente koopt het terrein inclusief de winkel, garage en bedrijfshal voor een totaalbedrag van 338.000 euro (inclusief 9.000 euro ‘kosten koper’). De gemeente gaf eerder al aan niet te veel te willen betalen, en Scheele is dan ook tevreden met de totaalsom. “Het bedrag dat wij vragen aan de gemeenteraad kunnen we in de grondexploitatie ook keurig netjes verwerken. In ambtelijke term heet dat dan ‘budgettair’ neutraal. We kunnen het zo opvangen in het totaal”, aldus een tevreden wethouder Scheele.

v.r.n.l. Wethouder Leo Bongers, Gerard Schlepers, Ronald Evers en Han Zieleman voor het projectbord.

Woning

“Het is een mooi voorstel geworden denk ik. Waarbij we dus de winkel aankopen, en de heer Meijerink in de gelegenheid wordt gehouden om in de daar nabijgelegen bedrijfswoning te blijven wonen. Dat is ook zijn wens. Die bedrijfswoning wordt dan uiteraard een reguliere woning in het voorstel.” Achter de winkel zit nog een garage en een bedrijfshal, welke ook worden afgebouwd. Meijerink krijgt de gelegenheid om daar voor eigen rekening en risico maximaal twee woningen te bouwen. Meijerink zelf is in ieder geval voornemens om nog weer een andere zaak te beginnen.

Verontreiniging

Het asbest die aanwezig is in de panden wordt uiteraard gesaneerd, wat ook is meegenomen in de taxatie. Er zijn eerste voorzichtige metingen gedaan naar bodemverontreiniging. Deze hebben tot nu toe niks bijzonders aangetroffen. Scheele benadrukt wel dat er is afgesproken dat als er toch nog meer verontreiniging wordt aangetroffen de gemeente het recht heeft de koop te ontbinden. Het voorstel voor de aankoop wordt tijdens de raadsvergadering van 18 juni aanstaande behandeld. “Maar de verwachting is dat de gemeenteraad hier ook positief over zal zijn. ”

Soepele overgang

De winkelvoorraad aan de Haven Oost zal de komende maanden worden afgebouwd, zodat er een soepele overgang naar de Rotbrink kan plaatsvinden. “De heer Meijerink krijgt de gelegenheid om zijn zaak netjes af te bouwen. Zoals daartoe gebruikelijk is ook daarbij een bedrag aan de orde, van 15.000 euro. Zodat die zijn winkel voorraad ook kan afbouwen”, aldus Scheele. Daarover zijn afspraken gemaakt tussen de huidige franchisehouder, de nieuwe franchisehouders en Welkoop Nederland.