Wegen in en rondom Dante komende maanden op de schop, meerdere ingrijpende afsluitingen

Ommen – Weggebruikers in en rondom de Dante zullen de komende maanden rekening moeten houden met flink wat hinder. In verschillende fases wordt er door aannemer Dura Vermeer gewerkt aan de herinrichting van verschillende wegen. Directe aanleiding voor de aanpassingen is de opening van het Kindplein West in de Dante-Zuid, en de fietsverbinding over de Kievitstraat vanaf de nieuwe tunnel onder de N340.

Bijkomend aan de ontwikkelingen zijn nieuwe en betere fietsverbindingen, evenals een andere wegindeling waarbij de fietser meer afgezonderd is van ander verkeer. Zo komt er aan de noordzijde van de Chevalleraustraat over de gehele lengte een vrij liggend tweerichtingenfietspad. De meest ingrijpende aanpassing in het gebied is wellicht wel de aanleg van een nieuwe rotonde op de kruising van de Kievitstraat, Chevalleraustraat en Danteweg.

De uiteinden van het vrij liggende fietspad werden eerder deze maand al aangelegd. Ook is toen begonnen met de werkzaamheden aan de noordelijke helft van de Danteweg; tussen de kruising met de Chevalleraustraat en Patrijsstraat. Vandaag werd gestart met de ‘grote’ werkzaamheden aan het stuk Chevalleraustraat tussen de Kievitstraat en de Van Reeuwijkstraat.

De komende weken wordt hier gewerkt aan de aanleg van de nieuwe rotonde, het naastgelegen deel van het vrij liggende fietspad, en de herinrichting van het wegdek tot aan de Van Reeuwijkstraat. De weg is vandaag opengebroken, en tot halverwege juli is het doorgaande verkeer tussen de Chevalleraustraat en de Dante afgesloten. Het gefreesde asfalt zal uiteindelijk opnieuw worden gebruikt voor de nieuwe laag asfalt.

De voorzieningen aan de Van Reeuwijkstraat en het Carrouselplein zijn via een stuk tijdelijk asfalt nog volledig te bereiken. Ook tussen de Danteweg en de Kievitstraat is een tijdelijke weg aangelegd. In feite blijft alles daarmee bereikbaar. Maar in enkele richtingen is flink omrijden wel nodig. Door de afsluitingen rijden enkele buslijnen tijdelijk anders; daar zijn vervangende bushaltes voor ingericht.

Voor fietsers is een omleiding uitgezet over het fietspad naast het Vechtdal College en de sporthal bij de Carrousel. Nadat de huidige werkzaamheden zijn afgerond zal de aansluiting tussen de nieuwe rotonde en het kruising platform bij de Patrijsstraat worden gerealiseerd. Daarmee wordt dan ook de eerste fase van de werkzaamheden afgerond.

De voorlopige planning is dat tijdens de zomervakantie van de basisscholen de Patrijsstraat onder handen zal worden genomen; tussen de Kievitstraat en de aansluiting naar de Danteweg. In die periode is de Kievitstraat tussen beide kruisingen met de Merelstraat ook aan de beurt, evenals de herinrichting tot fietsstraat van het laatste stuk tot aan de stuw.

Na de zomer wordt het fietspad naast de Chevalleraustraat afgemaakt, en vinden de werkzaamheden aan die weg zelf plaats. De Hessenweg West, tussen de aansluiting met de nieuwe fietstunnel en de N340, wordt dan ook aangepast. Volgens de planning moeten alle werkzaamheden in november van dit jaar afgerond zijn, maar door onvoorziene omstandigheden zou dit best nog kunnen wijzigen.

De aannemer houdt belanghebbenden op de hoogte via de ‘BouwApp’, onder de projecttitel ‘Fietsverbindingen Ommen’.