Weer veel te doen op Ommer Molendag en Museum-Doedag

Ommen – Binnenkijken bij de Ommer molens, en een museum waar van alles te doen is. Dat waren de ingrediënten voor de zevende Molen- en Museum-Doedag vandaag in Ommen. Het was door de welbekende pandemie alweer drie jaar geleden dat de dag voor het laatst kon worden georganiseerd. Tussen de deelnemende molens werd een fietsroute uitgezet. De weersomstandigheden waren ideaal om erop uit te trekken, en dat werd dan ook massaal gedaan.

Molens

Met vijf korenmolens is de gemeente Ommen rijkelijk bedeeld, en deze stonden vandaag dan ook centraal. Met de continue aanloop was er voor de molenaars continue een luisterend oor om de werking van de molens aan uit te leggen. De drukte zorgde regelmatig voor ‘files’ op de smalle trapjes in de molens. Mits voldoende wind draaiden alle molens vandaag, en dat liet de werking aan de binnenkant goed zien.

Bij Molen Den Oord waren de deuren van het Historisch Museum ook geopend. Op het terrein rondom het museum werden demonstraties gegeven van oude ambachten, waarbij het publiek zelf ook aan de slag kon. Zoals vroeger wassen met een wastobbe, of springtouwtjes draaien bij de touwslager. Verder waren er voor de jeugd oudhollandse spelletjes. Ook kon er een rondritje gemaakt worden met paard en wagen.

De inwendige mens werd ook niet vergeten met versgebakken knieperties bij molen Den Oord, en versgebakken pannenkoeken bij Molen De Lelie. Bij de Besthmenermolen waren bakkers van het bakkersmuseum uit Hellendoorn met verse gebakken broodjes en koekjes. Hier werd met een ouderwetse dorskast graan gedorst, en tot pakjes stro verwerkt. In de Konijnenbeltsmolen was ‘Kunst onder de Wieken’ geopend, en zorgde een handgedraaid draaiorgel voor een vrolijke noot.

Succes

De Stichting Ommer Molens was verantwoordelijk voor het reilen en zeilen bij de verschillende molens, en het CCO regelde alles in- en rond het Historisch Museum. Beide organisaties kijken tevreden terug. “Het publiek heeft zich heel goed vermaakt. Alles liep ook als een trein. Een heel geslaagde dag, waar de bezoekers graag op af kwamen”, aldus Aldien Pasman, namens het CCO. Johan Otten van de Stichting Ommer Molens sluit zich daar graag bij aan.