Weer samen herdenken: zoon gesneuvelde Engelse vlieger komt naar Ommen

Ommen – Na twee jaar zonder samenkomsten, heeft Ommen vandaag weer bij meerdere gelegenheden gezamenlijk stilgestaan bij de Nationale Dodenherdenking. Het herdenken begon vanmorgen op de begraafplaats aan de Hardenbergerweg. Daar was een bloemenceremonie, waarbij onder meer door burgemeester Hans Vroomen en leden van het Comité 4 en 5 mei toespraken werden gehouden, en bloemen werden gelegd bij de graven van oorlogsslachtoffers.

Jeremy Nixey (80) legde samen met zijn vrouw Joan, zoon Peter en dochter Catherine en twee kleinkinderen een bloemenkrans bij het graf van zijn vader Peter.

Eregast

Bijzonder was dat de plechtigheid werd bijgewoond door enkele eregasten; drie generaties van de Engelse familie Nixey. Zij zijn de nabestaanden van de bij het Arriërveld gesneuvelde piloot Peter Nixey. Begeleid door de gemeente en het Comité 4 en 5 mei kwam de familie Nixey bijna tachtig jaar na dato voor het eerst de dodenherdenking in Ommen meemaken.

Nixey hield een ingrijpende toespraak bij de herdenking op de begraafplaats aan de Hardenbergerweg.

Peters zoon Jeremy en diens vrouw Joan. Kleinzoon Peter met vrouw Nixey, en kleindochter Catherine Whipple met man Tom, en drie achterkleinkinderen Felix, William en Christopher kwamen over naar Nederland.

Vanaf de parkeerplaats bij de Steile Oever werd liepen de aanwezigen naar het herinneringsmonument van Kamp Erika, op de Besthmenerberg.

Nixey

De in 1920 in Rugeley geboren Peter Nixey toonde als beroepsmilitair bij de Royal Air Force veel moed. In april 1942, de maand waarin zijn enige kind werd geboren, wist hij succesvol een na een bombardement op Essen zwaar beschadigd geraakte Vickers Wellington bommenwerper veilig aan de grond te zetten op de Engelse basis.

Bij die beschietingen kreeg hij granaatscherven zijn arm. Het leverde hem de Distinguished Service Order (DSO) militaire onderscheiding op, een afkorting die op zijn grafsteen wordt vermeld. Maar een paar maand later gaat het mis als hij op 20 juni 1942 -zijn 22ste verjaardag- terugvliegt van een bombardement op Emden.

In de buurt van Ommen wordt de Short Stirling bommenwerper door een Duitse nachtjager onder vuur genomen. Het viermotorige toestel vliegt in brand, en stort neer in De Driehoek bij het Arriërveld. Zes van de bemanningsleden kunnen nog uit het toestel springen, maar piloot Nixey en de 23-jarige schutter Arthur Buckley gaan met het vliegtuig ten onder.

De twee gesprongen bemanningsleden Douglas Melville en Wilfred Pearson overleven het treffen met de Duitse jager niet. De overige vier bemanningsleden worden ondanks vluchtpogingen krijgsgevangenen gemaakt. De vier omgekomen vliegeniers hebben hun laatste rustplaats gekregen in oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Hardenbergerweg.

De inmiddels tachtig jarige Jeremy heeft zijn vader nooit gekend, maar de herdenking raakt hem, en een door stadsdichter Brechtje van Dijk voorgedragen gedicht ontroerd hem zichtbaar. Zelf sprak Jeremy ook, en in de stilte klinkt zijn trillende stem. In zijn indringende toespraak roemde hij de inzet van alle generaties, maar vooral van de jongeren die tegen de tirannie streden, waaronder ook zijn vader.

Na de handelingen op de algemene begraafplaats werd lopend vertrokken naar de iets verderop gelegen Joodse begraafplaats, waar bloemen zijn geplaatst bij het monument en op het graf van Samuel Roet. Op twee graven van gevangen van kamp Erika werd een bloem gelegd. Stadsdichter Maxine Overweel las hier een gedicht voor.

Rikus van Heerde legde als oud-gevangene samen met zijn zoon bloemen bij het herinneringsmonument.

Kamp Erika

Rond het avonduur werd door de historische vereniging CCO de herdenking georganiseerd bij het herinneringsmonument van Kamp Erika, op de Besthmenerberg. Het monument herdenkt de slachtoffers van het gevangenkamp Erika. Dit jaar werd er voor het eerst herdacht bij het vernieuwde monument.

Later op de avond waren er herdenkingen in de Vinkenbuurt, Beerzerveld (in Mariënberg), Stegeren en Lemele. Verder was er een plechtigheid bij het gemeentehuis van Ommen. Nadat daar de plechtigheden en bloemlegging hadden plaatsgevonden, werden door de leden van het Comité 4 en 5 mei de 71 namen van de inwoners van Ommen die door oorlogshandelingen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen voorgelezen.