Warme snert na ochtend hard werken om heide weer ruimte te geven

Lemelerberg – Tientallen vrijwilligers zijn vanmorgen de Ommer natuur ingetrokken om te helpen bij het beheer van het landschap. Dit tijdens de Nationale Natuurwerkdag. Vorig jaar kon de twintigste editie niet doorgaan; dit jaar was de herkansing. Op de Lemelerberg, het Varsenerveld en in Beerze ging men aan de slag.

Hoewel het relatief bekeken wellicht kleine stukken zijn die onder handen worden genomen, is de Natuurwerkdag volgens het Landschap Overijssel meer dan alleen wat symboliek. Met de tientallen vrijwilligers per plek kan er in een paar uur veel werk worden verzet.

Zo ook aan de Koning Wilhelminalaan op de Lemelerberg. Overtollige boompjes en struikjes die de schapen niet weg kunnen krijgen werden daar door vrijwilligers omgezaagd of uitgetrokken, om zo te voorkomen dat de heide dichtgroeit en bos wordt. Want als er niks aan wordt gedaan, gebeurt dat op termijn.

Behalve op de Lemelerberg werd er ook gewerkt op het Varsenerveld. Daar kreeg de natuurwerkgroep Varsenerveld, die het gebied beheerd, hulp om de opgeschoten groeisels weg te halen. Ook in Beerze ging men bezig om de heide en de jeneverbessen weer meer lucht en licht te geven.

Een groot deel van de vrijwilligers die vandaag bezig was waren kinderen. Vanuit het idee dat de zorgzaamheid voor de natuur op een nieuwe generatie wordt overgedragen, zet de organisatie daar op in. Na een ochtend hard werken werden de vrijwilligers beloond met een kom snert.