Wandelnetwerk kan na vervangen 17.500 bordjes weer jaren vooruit

Ommen – Wandelaars kunnen de komende jaren weer feilloos de weg rondom Ommen vinden. Het routebureau van MarketingOost verving de afgelopen maanden alle startpanelen, borden en wegwijzers van het wandelnetwerk in de gemeenten Dalfsen, Ommen en Hardenberg. “Nederlanders houden van wandelen. Dankzij dit vernieuwde wandelnetwerk, dwars door ons mooie Vechtdal, wordt de regio nog aantrekkelijker voor inwoners en toeristen. Bovendien past het binnen onze gemeentelijke visie: groen, gastvrij, geïnspireerd én gezond”, zegt verkeerswethouders Leo Bongers van de gemeente Ommen.

Eén van de nieuwe startpanelen. Foto: Gemeente Ommen.

Het routebureau verving maar liefst 17.500 bordjes en palen langs de 184 wandelroutes die in totaal 512 kilometer beslaan. Ook staan 69 nieuwe startpanelen in het Vechtdal. Tegelijk introduceert het routebureau een aantal nieuwe routes en zijn bestaande routes waar mogelijk verbeterd. “Gelukkig hebben wandelaars nauwelijks overlast van de werkzaamheden ervaren. Ook krijgen we veel positieve reacties op de aanpassingen”, zegt Jakob Ponstein van het routebureau.

Duurzaam

De organisatie koos bij de revisie voor een aantal verbeteringen. De meeste wegwijzers hangen nu bijvoorbeeld aan het bestaande straatmeubilair. Uit ervaringen in Twente blijkt dat bordjes en paaltjes op die manier minder snel beschadigd raken of verdwijnen. Routes blijven daardoor beter bewegwijzerd, en de vervangingskosten lager. Het routebureau gebruikte bovendien duurzame materialen die passen in het landschap. Volgens verwachting gaan de nieuwe wegwijzers zeker tien tot vijftien jaar mee. De vervangen materialen stamden uit 2010.

Buitenlandse toeristen

Met de aanpassing van het wandelnetwerk bedienen de Vechtdal-gemeentes de buitenlandse toeristen nu ook beter. De informatie op de startpanelen is voortaan namelijk ook in het Engels en Duits te lezen. Ook de nieuwe wandelnetwerkkaarten zijn drietalig. “Het is bovendien gelukt om één kaart voor het Vechtdal te ontwerpen. Voorheen moesten wandelaars een kaart voor de regio Hardenberg en de regio Ommen/Dalfsen aanschaffen. Nu beschikken ze met één koop over alle informatie over het hele gebied”, zegt Ponstein. De kaart is te koop via de webshop op www.vechtdaloverijssel.nl en bij veel toeristische en recreatieve locaties, zoals de anjerpunten.

Het Routebureau van MarketingOost beheert de wandelroutes voor de drie gemeentes in het Vechtdal. De organisatie stelt alles in het werk om de informatie en bewegwijzering up-to-date te houden. Wandelaars die onderweg toch tegen omissies of onduidelijkheden aanlopen, kunnen dat melden op www.meldpuntroutes.nl.

Fietsroutes

Na het afronden van de revisie van het wandelnetwerk gaat het routebureau aan de slag met het fietsnetwerk in het Vechtdal. Ook deze routes in Dalfsen, Hardenberg en Ommen worden de komende maanden vernieuwd.