Vrijwilligers natuur in tijdens natuurwerkdag

Witharen – Op de eerste zaterdag van november is het inmiddels vaste prik, tientallen vrijwilligers gaan aan het werk in de Ommense natuur tijdens de natuurwerkdag. Vanmorgen gingen tientallen vrijwilligers de heide van het Varsenerveld op om hier de kleine boompjes en andere plantjes die tussen de heide beginnen te groeien weg te halen. Dit zodat de heide vrij kan blijven groeien.

Natuurwerkgroep Varsenerveld

De werkzaamheden op het Varsenerveld werden georganiseerd door de natuurwerkgroep Varsenerveld. Deze groep zorgt al ruim twintig jaar voor het onderhoud van het stuk natuur ten westen van Witharen. Vroeger was het terrein in beheer van de gemeente Ommen, maar nu wordt het verzorgd door de vrijwilligers van de natuurwerkgroep.

Met spade gingen vrijwilligers de boompjes te lijf.

Educatie

Naast zwoegen in het vochtige heideterrein was het ook een kans voor wat educatie. Henk Ruiter van de natuurwerkgroep Varsenerveld pakte de kans geregeld aan om wat te vertellen over de natuur. Er werden vanmorgen onder andere Heideknotszwammen en Honingzwammen gevonden tussen de heide.

Onder de Vecht

Het Varsenerveld was niet de enigste plek waar vrijwilligers vandaag de natuur in gingen, bij andere locaties onder de vecht ging men vandaag ook aan de slag. Bij het scoutingterrein op Landgoed Eerde werd in het bos gesnoeid, en werden er weer jonge boompjes aangeplant. In het bos bij de groepsaccommodatie Wolfskuil gingen omwonenden en gasten die in de groepsaccommodatie verblijven het omliggende bos in. Hier gingen zij met zaag en spade de bospest te lijf. Door deze weg te halen kunnen onder andere de krentenstruiken weer groeien. Op een aantal plekken in het bos werd ruimte gemaakt voor vruchtdragende bomen zoals walnoot en tamme kastanje.

Op de Lemelerberg werd door ongeveer zestig vrijwilligers afval opgeruimd. In groepjes gingen de vrijwilligers met een vuilniszak en vuilprikkers op stap langs verschillende routes om alles wat de ‘bosvarkens’ hebben achtergelaten weer op te ruimen. Ook hier werden kleine boompjes weg gehaald zodat de heide en jeneverbes niet overgroeid raken met bos. Na de werkzaamheden werd er afgesloten met een warme kom snert met roggebrood met spek. Ook in Beerze werden kleine dennen, berken en vuilbomen weg gehaald zodat de heide niet overgroeid raakt door bos.