Vriendengroepen Lemele knallen jaar uit met oorverdovende salvo’s

Lemele – Verschillende vriendengroepen uit Lemele hebben vandaag weer met de nodige oorverdovende knallen het jaar uit geknald. Behalve dat er her en der in weilanden en op veldjes met een paar melkbussen werd geknald, was dit een van de plekken in de gemeente waar het wat groter aangepakt werd. Net als andere jaren klonken de knallen vanaf het veld tegenover de kerk in Lemele. Zodoende kon publiek vanaf de aangrenzende Lemelerweg ook met mate meegenieten.

De carbidschutters werken met tientallen ‘traditionele’ carbidbussen, aangevuld door een aantal bijzondere carbidinstallaties: twee draaiende trekker velgen met bussen die één voor één knallen, en enkele grotere varianten die aan het einde van een salvo voor de afsluitende knallen zorgen.

Bij de gewone melkbussen hoeft er tegenwoordig niet meer gesmeerd te worden met de brokken carbid en water. In een metershoge carbidvergasser ontstaat het gas, waarna vervolgens met een slang de bussen in vier seconden vol geblazen worden met het explosieve mengsel. Daarna is het snel de afsluitende voetbal er strak indrukken, en wachten op een ontsteking. Bijkomend voordeel van het al gemengde gas; praktisch geen losse flodders.

Ommen

Het Carbid Team Ommen, dat al jaren in Ommen zelf een evenement rondom het carbid schieten organiseert, besloot eind vorige maand om dat dit jaar niet door te laten gaan. “Gezien de maatregelen weten wij niet wat we rond oud en nieuw kunnen verwachten. Hierdoor wordt het organiseren erg kort dag. Ook kunnen we hierdoor niet het feest organiseren zoals jullie van ons gewend zijn. Uiteraard hopen wij er volgend jaar gewoon weer te staan!”, liet die organisatie via social media weten.

Hoewel het wellicht harder knalt, is carbid niet aangemerkt als vuurwerk, en valt het ook niet onder het vuurwerkverbod dat deze jaarwisseling van kracht is. De gemeente liet eerder al weten dat het schieten, mits er rekening wordt gehouden met de coronamaatregelen, door kon gaan volgens de regels die normaal ook gelden.

Zo is het toegestaan op oudejaarsdag vanaf tien uur ’s ochtends tot twee uur ’s nachts op nieuwjaarsdag te knallen. De vaten moeten van goede staat zijn en worden afgesloten met iets zachts. Daarnaast moet er een vrij schootsveld van 75 meter zijn, waarin geen openbare wegen, paden of woningen mogen liggen. De politie heeft vanmiddag bezoek gebracht aan diverse locaties, maar alles bleef binnen de perken.

In de grote vaten wordt het gas nog wel op de ‘ouderwetse’ manier gecreëerd.