Voormalig wethouder, CDA-politicus en OZC-voorzitter Theo Katerberg (68) overleden

Ommen – Oud-voorzitter van OZC, jarenlang raadslid voor het CDA en voormalig waarnemend wethouder Theo Katerberg is vorige week donderdag overleden op 68-jarige leeftijd. Hij was al een geruime tijd ziek, toch zal zijn overlijden bij velen als onverwacht worden gezien. Katerberg is vandaag begraven. Door de corona crisis was condoleren zoals gebruikelijk niet mogelijk. Toch kan men hun medeleven met de familie betonen door een bericht achter te laten op de gedenkpagina van uitvaartverzorger UGNA. Katerberg laat zijn vrouw Janny, drie kinderen en vijf kleinkinderen achter.

OZC

Voetbalvereniging OZC staat stil bij het overlijden van haar voormalige voorman. Hij was na een verhuizing vanuit Drenthe naar Ommen een graag geziene gast op eerst sportpark De Rotbrink en later ook op Westbroek, en een groot liefhebber van de voetbalsport. Zo was hij scheidsrechter van de KNVB en floot hij wedstrijden op niveau en werd hij alom gerespecteerd. Maar ook als voetballer was hij actief. Jarenlang speelde hij in de lagere elftallen bij OZC, waar hij bekend stond als een fanatieke, maar bovenal sportieve speler. Hij was vrijwel elke zaterdag van de partij en kwam graag kijken bij zijn voetballende zoons Martin en René.

Mede vanwege zijn bestuurlijke ervaring als vakbondsbestuurder bij de CNV werd hij in 1999 door OZC gevraagd om voorzitter te worden. Ondanks zijn drukke bestaan zei hij ja, en vervulde hij deze functie ruim acht jaar tot 2007. In die tijd kwamen er grote veranderingen voor de Ommer Zaterdag Club. Toen de gemeente het besluit nam om de sportclubs van de Rotbrink naar een nieuw onderkomen op Westbroek te verplaatsen zat Katerberg namens de OZC in de commissie die het overleg voerde met de gemeente. In 2006 kwam Katerberg voor het CDA in de Ommer gemeenteraad. Dat was voor hem het moment om uit deze commissie te stappen, om zo zuiver in het proces te blijven zitten en belangenverstrengeling te voorkomen. Volgens Katerberg kon je niet én de belangen van OZC én die van gemeente Ommen gelijktijdig behartigen.

Katerberg (l.) ondertekende als voorzitter van het Stichting Ondernemersfonds Centrum Ommen in december 2018 een samenwerkingsovereenkomst omtrent de stichting en het invoeren van de reclamebelasting.

Het raadslidmaatschap van het CDA betekende dat hij zaterdags nooit alleen langs de lijn stond. Menig supporter heeft daar met Katerberg de politiek van de gemeente Ommen besproken en uitgediept, waarbij soms doelpunten werden gemist. Voordat hij begin 2019 ziek werd was hij een vaste supporter van het 1e elftal van OZC. Samen met Dick en Gert Dunnewind werd het 1e gevolgd zowel bij thuis- als uitwedstrijden.

CDA

Katerberg deed van 2006 tot 2017 dienst als raadslid voor het CDA. Toen wethouder Hans ter Keurst ziek werd kwam het gemeentebestuur onder meer bij Katerberg uit, en was hij tot mei 2018 actief als gedeeld waarnemend wethouder. Samen met collega-wethouder Ilona Lagas vulden de twee in deeltijd één van de destijds nog twee wethouder posities in. Waarna hij bij de toen komende verkiezingen afzwaaide. Van september 2015 tot en met december 2019 was Katerberg lid van de SER-Overijssel namens vakbond CNV. En als voormalig voorzitter stond hij aan de start van de Stichting Ondernemersfonds Centrum Ommen.