Voormalig politiebureau geeft plaats aan scala van zorgaanbieders in ‘Het Zorgkwartier’

Ommen – Op de eerste maandag van november opent Het Zorgkwartier, een nieuw gezondheidscentrum in Ommen, dan eindelijk voor het eerst haar deuren. Iets waar al jaren naar toe is gewerkt. Eind 2016 kruisten de wegen van huisartsen Andrea van Westreenen en Paul Habets met die van fysiotherapeuten Bas Hulshof en Carla Mastenbroek van FysioTotaal. Alle vier zochten naar meer samenwerking, en bovenal naar meer ruimte. Het monde in juli 2017 uit in de aankoop van een pand op het voormalige politie complex aan de Chevalleraustraat 4. Het ging daarbij om het gebouw met de lange blinde muur parallel aan de Van Reeuwijkstraat, een muur waar menig bezoeker van de Carrousel tijdens het parkeren tegenaan heeft gekeken.

Dat gebouw deed tot de politie vele jaren geleden vertrok dienst als schietbaan, en was volledig geluidsdicht. Hoewel de fysiotherapeuten en huisartsen in dat gebouw hun plannen prima zouden kunnen realiseren, was er naastgelegen ook nog het hoofdgebouw van het oude politiebureau. De laatste jaren werden daarin kantoortjes verhuurd, maar dat werd nooit echt een succes. Met behulp van Makelaardij Sallands Goed werd begin 2018 ook dat gebouw aangekocht.

Polikliniek

In contacten tussen de huisartsen en het regionale ziekenhuis in Hardenberg was al eerder besproken dat de Saxenburgh Groep er graag samen met de huisartsen een polikliniek, röntgen en prikpost wilden huisvesten. Dat paste prima bij de overtuiging van de initiatiefnemers dat goede gezondheidszorg staat of valt bij hechte, regionale samenwerking. “Samenwerking tussen zorgverleners die elkaar kennen, vertrouwen en elkaar willen aanvullen. Daar is iedere patiënt bij gebaat. Door al die zorgverleners onder één dak bij elkaar te brengen, kan nu een breed gekoesterde wens in vervulling gaan”, aldus de initiatiefnemers. Zo werden de vier, de ‘kwartiermakers’ voor het nieuwe ‘Het Zorgkwartier’. Met die naam is er ook nog een link naar de originele gebruiker; een kwartiermaker is een term die gebruikt wordt binnen de politie.

Het maken van de plannen, het overleggen met de partijen die aan het concept wilden meewerken, en het regelen van de financiering en verkrijgen van vergunningen vergden bijna een jaar. SKILL Architectuur uit Ommen maakte een ontwerp. En na de zomer van 2019 kon worden gestart met het nodige sloopwerk, en afgelopen voorjaar met de bouw. De tonnen aan isolatiemateriaal in de schietbaan werden verwijderd, en extra ramen werden toegevoegd. De oude ingang verdween, en de daarnaast gelegen toegang naar het binnenterrein transformeerde in een grote glazen lobby. Het voorheen streng ogende politiebureau uit de jaren tachtig, is nu een modern en licht gebouw met een frisse uitstraling.

Onder één dak

Nu, vier jaar na de eerste ontmoeting, hebben de vier samen met de nog tien andere disciplines van zorgaanbieders de nieuwe naam en het logo onthuld. Gisteren werd een spandoek daarmee opgehangen voor het gebouw, waar nu nog hard aan wordt gewerkt. Niet alleen de genoemde huisartsen en fysiotherapeuten, en diensten van de Saxenburg Groep krijgen er huisvesting. De schietbaan is omgetoverd naar de fysiotherapiepraktijk van FysioTotaal, inclusief grote oefenzaal. Ook zijn daar de spreekkamers voor de Buurtzorg, Podologic, Innofeet, Cesartherapie Alice Horsman, Psychologenpraktijk Mirjam Dijk, Asgard Orthopedagogische en Psychologische Praktijk, Diëtistenpraktijk van Asselt en Diëtisten Groep Nederland.

Het voormalige hoofdgebouw geeft ondertussen vestiging aan de poliklinieken, röntgen en prikpost van de Saxenborg Groep, evenals aan de Carinova. En na 29 jaar vanuit de tegenovergelegen Baron Bentinckstraat te hebben gewerkt zal op 2 november de huisartsenpraktijk van Paul Habets, Andrea van Westreenen en Mirjam Bonnes ook daar de deuren openen. Op die datum zal ook Buurtzorg er de eerste mensen verwelkomen. De andere disciplines volgen kort daarna. Een feestelijke opening zit er in deze bijzondere tijden helaas niet in.