Voormalig Laarhuis gaat tijdelijk mensen met hersenletsel huisvesten

Ommen – Het voormalige Laarhuis tegenover het Ommer station wordt vanaf komend oktober tijdelijk een huisvesting locatie voor mensen met hersenletsel. Het gaat om cliënten van zorgorganisatie InteraktContour uit Zwolle. Zij wonen nu in woonlocatie de Koppels in de wijk Aa-landen. Maar dat gebouw is verouderd en te klein. Deze wordt daarom in het najaar gesloopt, en vervangen door een nieuw complex met ruime, moderne appartementen.

Hersenletsel

InteraktContour zorgt voor mensen die problemen ervaren als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel, bijvoorbeeld na een beroerte, ongeluk of hersentumor. Leven veranderend letsel, waardoor terugkeren naar werk of school vaak niet meer lukt. “Ook thuis en in de omgang met anderen is alles anders. Toch is er altijd iets mogelijk. Dáár richt InteraktContour zich op”, verteld projectleider Annegreet Blokland. De zorgorganisatie die actief is in Oost- en Midden-Nederland biedt gespecialiseerde behandeling, begeleiding, dagbesteding en 24-uurs zorg.

Door de vergrijzing telt Nederland ook steeds meer mensen met hersenletsel die 24 uur per dag zorg nodig hebben. Waardoor de vraag naar woonplekken voor deze doelgroep ook groeit. De nieuw te bouwen locatie in Zwolle heeft straks dan ook veel meer ruimte dan het huidige gebouw. Het ontwerp telt 105 appartementen, meerdere algemene ruimten en een grote tuin. Omdat er tijdens de sloop en nieuwbouw niet voldoende ruimte is in Zwolle, verhuizen de circa 30 bewoners van de Koppels begin oktober dit jaar naar het voormalige Laarhuis in Ommen.

Laarhuis

Het pand werd in 1976 gebouwd, en werd jarenlang als groepsaccommodatie Laarhuis gebruikt door de Imminkhoeve in Lemele; die er ‘aangepaste vakanties’ aanbood. In 2015 werd er nog een stuk bos gekapt met de bedoeling het pand flink uit te breiden. Maar nadat De Zonnebloem stopte met groepsvakanties kwam de Imminkhoeve in financieel zwaar weer terecht. In 2017 werd de groepsaccommodatie gesloten en te koop gezet, maar kopers dienden zich toen niet aan. In 2018 werd het pand bij wijze van proef tijdelijk bewoond door ongeveer veertig arbeidsmigranten.

Toen er in 2019 plannen werden gevormd om 75 tot 100 arbeidsmigranten in het leegstaande en in verval geraakte pand onder te brengen ontstond er grote commotie onder omwonenden. Hoewel het college van B&W het pand op zich geschikt vond, werd om diverse redenen uiteindelijk besloten om geen medewerking te verlenen. Vorig jaar ging de Imminkhoeve failliet, en maakte vervolgens een doorstart dankzij Ledeboer Investments BV uit Almelo; dat het gebouwencomplex in Lemele kocht. Er was toen nog geen duidelijkheid over het Laarhuis, maar inmiddels is het pand verkocht aan vastgoedbedrijf Lenferink uit Zwolle.

Twee jaar

Nadat er uitgebreid asbest is gesaneerd wordt het gebouw al enkele maanden ingrijpend verbouwd. Het pand wordt nu voor twee jaar verhuurt aan InteraktContour, of in elk geval tot het nieuwe complex in Zwolle klaar is. Daarna zullen de bewoners en medewerkers weer terugverhuizen naar Zwolle. InteraktContour heeft nu geen plannen om in het Laarhuis een permanente extra woonlocatie te vestigen. “Het plan is om gewoon terug te gaan naar Zwolle. We breiden daar het aantal plekken op de nieuwe locatie ook uit. Het is niet ons voornemen om in Ommen te blijven”, deelt Blokland desgevraagd. Wat er na die twee jaar met het pand gebeurt zal aan verhuurder Lenferink zijn. Zij geven aan de hoop te hebben het pand dan weer te kunnen verhuren, maar dat er nu nog geen plannen zijn.

Thuis

Wanneer intrek wordt genomen in de tijdelijke woonlocatie zal InteraktContour ook 24-uurs zorg gaan aanbieden voor mensen met hersenletsel die in een eigen appartement of woning in de buurt van het Laarhuis wonen. “We kunnen dat heel goed bieden, dat doen we in Zwolle ook rondom de woonlocatie. Wellicht dat aan die zorg en ondersteuning ook in Ommen behoefte is”, licht Blokland toe. Nadat er weer wordt terugverhuist naar Zwolle, zal er worden gekeken of die zorg kan worden overgedragen aan andere zorgaanbieders.

Vrijwilligers

De zorgorganisatie is nog op zoek naar vrijwilligers voor de woonlocatie. “Bijvoorbeeld bij de ondersteuning van bewoners bij de alledaagse activiteiten of iemand die klusjes in en rondom het gebouw wil doen. Maar ook bij de koffie-uurtjes, de lunch, gezamenlijke kookactiviteiten of bij groepsactiviteiten op de dagbesteding en vervoer, zijn vrijwilligers van onschatbare waarde.” Mensen die daar interesse in hebben kunnen contact opnemen met Irma Hofhuis, teamleider de Koppels via koppels@interaktcontour.nl of telefonisch via 038 – 453 0980.