Voormalig ALDI-distributiecentrum wordt tijdelijk verhuurd aan Belgisch postbedrijf

Ommen – De kenmerkende donkerblauwe vrachtwagens van de ALDI zijn niet langer een vast gezicht in de straten van Ommen. Na 45 jaar lang winkels te hebben bevoorraad vanuit Ommen, is het op industrieterrein De Strangen gevestigde distributiecentrum van de grootgrutter sinds afgelopen weekend niet langer operationeel. Na vragen van deze site bevestigde de van origine Duitse keten van discount-supermarkten het voornemen om het in 1977 in gebruik genomen distributiecentrum te sluiten.

Het distributiecentrum in Ommen is samengevoegd met dat uit Groenlo, in een nieuwgebouwd distributiecentrum op het A1 Bedrijvenpark bij Deventer. Die beslissing werd volgens ALDI genomen om de logistiek in het oosten van Nederland verder te optimaliseren. Dat nieuwe gebouw is moderner, duurzamer en met een oppervlakte van 42.000 vierkante aanzienlijk groter dan de centra dat het vervangt.

Vanuit het nieuwe distributiecentrum in Deventer zal het concern zo’n 120 filialen gaan bevoorraden; ongeveer een kwart van de circa vijfhonderd ALDI-winkels in Nederland. Met de in gebruik name van het nieuwe distributiecentrum zijn de centra in Ommen en Groenlo gesloten.

Toen begin 2020 duidelijk werd dat de werkgever Ommen na bijna een halve eeuw zou verlaten was het toch even slikken. Wethouder economie Leo Bongers gaf destijds aan het jammer te vinden dat het distributiecentrum Ommen verlaat, maar de keuze van ALDI wel te begrijpen. “Het is een van de grotere werkgevers van Ommen, en natuurlijk best een aderlating. Maar ik begrijp dat de ALDI kiest voor een plek bij de A1, die hebben wij hier niet”, aldus de wethouder in februari 2020.

De ALDI meldde in 2020 dat de Ondernemingsraden van beide centra een positief advies hadden gegeven op de plannen, en actief betrokken worden. Er werd toen aan een sociaal plan gewerkt, waarbij voor de circa 175 medewerkers van het centrum in Ommen in ieder geval de garantie was dat ze mee konden naar Deventer. Een groot deel heeft van die mogelijkheid gebruik gemaakt, maar niet iedereen. Een klein deel is met pensioen gegaan, of heeft toen de sluiting bekend werd zelf al een andere baan gezocht.

Radial

Aanvankelijk had de ALDI het voornemen om het complex te verkopen. Toch blijft het nu eerst eigendom van het ALDI vastgoedbedrijf, en wordt het aangeboden voor verhuur. Lang leegstaan zal het pand in ieder geval niet. Het ruim 25.000 vierkante meter grote distributiecentrum en de 1.550 vierkante meter tellende aangrenzende kantoorruimte zal per 1 maart aanstaande worden verhuurd aan de firma Radial; half februari nemen zij al deels hun intrek.

De van oorsprong uit de Verenigde Staten afkomstige logistieke dienstverlener werd zo’n vijf jaar geleden voor bijna 700 miljoen euro overgenomen door Bpost; het postbedrijf van België. Radial verstuurd over de hele wereld jaarlijks enkele honderden miljoenen pakjes, en heeft wereldwijd ruim vijftig distributiecentra. Twee daarvan in Nederland; in Zwolle en bij Groningen.

In het pand in Ommen zal het een zogeheten fulfilment gaan doen; het uitvoeren van het logistieke gedeelte van een webwinkel. Maar verdere details over de invulling van het grootste gebouw van Ommen wil moederbedrijf Bpost niet geven, ook bij doorvragen niet. “Dit gaat om een zeer tijdelijke interne oplossing. Als we zeggen dat we niet willen communiceren, dan gaan we ook gewoon niet communiceren. Het is een interne oplossing die we nu voorzien. Verder hebben wij ook het recht om dat gewoon te doen, zonder dat in de media uit te spelen”, reageert woordvoerster Veerle van Mierlo.

LOAVIES

Op basis van verscheidende vacatures -er worden tijdelijke krachten gezocht- kan worden geconcludeerd dat het in Ommen fulfilment in opdracht van LOAVIES zal gaan doen. Voor die Nederlandse online modewinkel wordt de kleding dan verpakt en verzonden. In dezelfde vacatures is te lezen dat Radial de werkzaamheden uiteindelijk ‘kan’ verplaatsen naar een splinternieuw pand, dat momenteel wordt gebouwd op een industrieterrein bij Groningen. Het lijkt daarmee aannemelijk dat het pand in Ommen als tijdelijke overbrugging wordt gebruikt.

Het Belgische postbedrijf wil geen finale termijn plakken op hoelang die ‘zeer tijdelijke’ huurperiode is, maar het zal volgens Van Mierlo zeker niet langer dan 2023 zijn. Op korte termijn lijkt er in de praktijk dan ook weinig te veranderen voor de omgeving, met nog steeds aan- en afvoer van vrachtwagens. Wat er op de lange termijn met het distributiecentrum zal gaan gebeuren is nog niet helder. Het gehele complex wordt via internet -met een minimale termijn van vijf jaar- nog steeds aangeboden voor een huurbedrag van ruim 1,1 miljoen euro per jaar.

Economie wethouder Leo Bongers is blij met de snelle invulling: “Ik had niet zoveel zorgen dat er geen bestemming zou worden gevonden na de aankondiging van het vertrek van ALDI, maar dat het zo naadloos aansluit, dat is wel heel mooi.” ‘Naadloos’ gaat daarbij niet alleen over de snelle invulling, maar ook de soort. “Ik ben absoluut blij dat het juist dit type bedrijf is. In Ommen hebben we al veel agrarische en toeristische ondernemingen, ook qua bouw zitten we goed, maar het is interessant om ook de logistiek te hebben en te houden.”