Voor zeventiende keer ‘Kunst onder de Wieken’ in Konijnenbeltsmolen

Ommen – Voor het zeventiende jaar presenteert de werkgroep Kunst onder de Wieken in de Konijnenbeltsmolen een nieuwe tentoonstelling met werk van diverse kunstenaars. Al is het deze keer niet bepaald ‘onder de wieken’, de Konijnenbeltsmolen heeft in verband met werkzaamheden op het moment namelijk geen kop. Tot en met augustus zal de kunst op zaterdag en zondag tussen 14;00 en 17:00 te bezichtigen zijn in de molen. In samenwerking met de molenaar is dit jaar ook de eerste verdieping van de molen toegankelijk.

V.l.n.r. Lyda Boekholt, Martha Frets, Harma Cellarius, Herma Immink en Betty Stokvisch

Het werk van vier vaste exposanten is deze keer te zien. Lyda Boekholt toont in de molen geschetste schilderen. Centraal in haar werk is de ‘losse toets’ op een ‘mooie huid’. Betty Stokvisch toont een serie schilderijen. “…waarin naast haar onderwerpkeuzes, het licht, de tijdloosheid van de rust, de stilte en een moment van reflectie worden verbeeld.” Ook van de Hardenbergse Tally van Oosterum hangen schilderijen, met onderwerpen van mensen tot stillevens. Harma Cellarius brengt verrassende werken van keramiek en brons.

Lyda Boekholt (l.) en burgemeester Hans Vroomen met zijn aquarel.

Dit jaar is naast het werk van vier vaste exposanten ook het werk van twee gast-exposanten te bewonderen. Vanaf vandaag tot en met 15 juli is het werk van de Kloosterhaarse Herma Immink te zien. Zij gebruikt als techniek ‘glasfusen’, het samenstellen van glas in een oven. Haar schalen, en andere werken hebben een kleurrijke uitstraling. Voor de tweede periode, 20 juli tot en met 25 augustus, is keramiste Martha Frets uit Dalfsen de gast-exposant, zij maakt schalen in diverse vormen, vazen en andere werken.

Burgemeester Hans Vroomen hangt onder toeziend oog van Lyda Boekholt zijn aquarel op tussen de 89 andere exemplaren.

‘Veel naar Voerman’

Tally van Oosterum is ook de bedenker van het project ‘Veel naar Voerman’. Waarbij zo’n 90 mensen in de studio’s van Tally en Lyda aan het schilderen zijn gegaan, geïnspireerd door de afbeelding ‘Rode geraniums in blauwe Gemberpot’ van Jan Voerman senior (1870-1941). Voerman is vooral bekend als schilder van verstilde IJsselgezichten. Hij werkte in veel verschillenden stijlen in een eigenzinnige zoektocht naar vernieuwing. ‘Veel naar Voerman’ weerspiegeld deze diversiteit; de inspiratie gevende afbeelding hangt in 90 verschillende uitvoeringen voor in de molen, elk met een eigen ‘karakter’ en uitstraling. Bij de opening van de expositie vanmiddag hing burgemeester Hans Vroomen zijn impressie van Voermans aquarel op tussen de andere werken.