Volco, Westenbroek, Van der Linde en Heuver winnaars bij Sportverkiezing 2020 & 2021

Ommen – De prijzen van de tiende editie van de Sportverkiezing van Ommen zijn vanavond uitgereikt. Net als voorgaande jaren gebeurde dit in de categorieën sportman, sportvrouw, sporttalent en sportploeg. De doorgaans jaarlijkse verkiezing kon voor het jaar 2020 niet doorgaan in verband met de coronapandemie. Zodoende dat er werd besloten om de prestaties van zowel 2020 als 2021 dit jaar te betrekken. De feestelijke bijeenkomst in theater de Carrousel werd voor de tiende en laatste keer begeleid door afzwaaiend sportwethouder Ko Scheele.

Nomineren

Ommenaren konden van 8 tot en met 30 november vorig jaar sporters nomineren die volgens hun kans moesten maken op één van de titels. Om in aanmerking te komen voor een nominatie moest er sprake zijn geweest van een aansprekende sportprestatie, zoals het behalen van een kampioenschap of een promotie. Sporters die jonger zijn dan 16 jaar konden in aanmerking voor de titel sporttalent.

Andere voorwaarden voor een nominatie waren dat de sportprestatie in het sportjaar 2020 of 2021 werd geleverd, en dat kandidaten in de gemeente Ommen wonen of gevestigd zijn. Ondanks dat er door corona de afgelopen twee jaar niet heel veel competitief werd gesport, kwamen er toch veel nominaties binnen.

Een onafhankelijke jury bestaande uit Jan Maat, Carla Mastenbroek, Jeroen Dunnewind, Henk Kampman, Frank Ningbers en Bart Nijstad maakten vervolgens op basis van de ingediende nominaties een shortlist. Drie genomineerden per categorie gingen door naar de stemronde.

Sporttalent

De eerste prijs van de avond werd uitgereikt aan motorcrosser Timo Heuver. Hij ontving de titel ‘Sporttalent van het jaar’ uit handen van Bart Nijstad, die sinds de start 11 jaar geleden betrokken is bij de sportverkiezing. De 12-jarige crosser is actief in de 65cc en 85cc klassementen. In 2020 werd hij derde op het Open Nederlands Kampioenschap 65cc, en afgelopen jaar werd hij bij datzelfde kampioenschap tiende in de 85cc klasse.

In 2021 werd Timo derde bij de Streekwedstrijden op de 85cc motorfiets, en kampioen van de UMX-competitie in de 85cc klasse. Timo doet het op het moment even rustig aan, want na een val op een crossbaan in Italië bleek hij een scheurtje te hebben in zijn linker kuitbeen. Het was spannend bij de talenten, want Timo bleef nipt voor BMX’er Casper van Woggelum. Als derde eindigde hier samboka Connor Sluiter.

Sportvrouw

De titel ‘Sportvrouw van het jaar’ ging naar BMX’er Iris van der Linde. Zij kreeg de prijs uit handen van atletiekcoach Jari Kouwen, die afgelopen weekend het frame runnen introduceerde in Ommen. Van der Linde is actief bij FCC de Bissinghcrossers, en werd afgelopen jaar Nederlands kampioen Cruisers Women 13+ van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie. Ze begon dat kampioenschap met de doelstelling om bij de beste vijf te eindigen. Na de eerste manches leek dat geen onmogelijke opgave.

Na een goede start in de finale, en het vasthouden van de eerste plaats kon ze met royale voorsprong haar race winnend afsluiten. Verder behaalde ze een derde plaats bij het Overijssels Kampioenschap van de Nederlandse Fietscross Federatie. Ze bleef triathlete Marije Dankelman en de vorige winnares samboka Lindy Zandman voor.

Sportman

Stefan Westenbroek sleepte de titel ‘Sportman van het jaar’ opnieuw in de wacht. Ook bij de laatste verkiezing in 2019, én die daarvoor in 2018 won hij deze prijs. Het verschil met BMX’er Gerdi Welink was niet zo heel groot; Welink scoorde bij het publiek de hoogste score. Voetballer Pascal Mulder werd derde.

In de afgelopen periode werd Westenbroek twaalfde bij het NK Sprint Senioren, en achtste op het NK 500 meter. Westenbroek kreeg de prijs uit handen van voormalig wielrenner Peter Lenderink. Die zelf ook twee keer sportman van het jaar werd in Ommen. Door een blessure heeft hij de fiets aan de wilgen gehangen en stort hij zich nu op een carrière als piloot bij de KLM.

Sportploeg

De volleybalsters van het Dames 1 team van Volco Ommen wonnen de titel ‘Sportploeg van het jaar’, en kregen deze uit handen van Ommer sporticoon Jan Smit. De dames ervaren al langer succes, en werden recent gepromoveerd naar de tweede divisie van de Nationale Competitie.

Bij de Sportverkiezing in 2018 wonnen de volleybalsters dezelfde prijs, toen waren ze net gepromoveerd naar de derde divisie. De volleybalsters onder leiding van coach Erik Volkers bleven dit jaar de junior turnsters van Energy Gym en Heren 1 van Tennisclub Ommen voor.

Stimuleren

De gemeente Ommen vindt het belangrijk om sport en de ontwikkeling van sporttalent te stimuleren. Dit doet de gemeente onder andere door jaarlijks de sportprijzen uit te reiken. De prijzen moeten een stimulans zijn voor jonge talenten om door te gaan. “De prijswinnende sporters zijn een voorbeeld voor de jeugd om actief te gaan sporten”, schrijft de gemeente online.

Vanaf 7 tot en met 23 december 2021, en van 1 tot en met 28 februari 2022 kon er online gestemd worden op de genomineerden. Op 24 december werd het stemmen tijdelijk stilgelegd, nadat de uitreiking werd verplaatst. Deze was oorspronkelijk gepland op 19 januari 2022. De uitreiking had natuurlijk ook digitaal kunnen plaatsvinden, maar daar heeft de gemeente geen trek in.

“Er zijn mooie en indrukwekkende sportprestaties neer gezet, dat willen we niet ongemerkt of enkel digitaal voorbij laten gaan”, aldus Scheele eind vorig jaar. De online stemmen van het publiek (ruim 2000) en het oordeel van de vijfkoppige jury bepaalden samen half om half de einduitslag van de sportverkiezingen.