Volco, De Lange, Westenbroek en Dankelman winnaars Sportverkiezing 2018

Ommen – De prijzen van de achtste Sportverkiezing van Ommen zijn vanavond uitgereikt. Tijdens de feestelijke bijeenkomst in theater de Carrousel werden vanavond het sporttalent, de sportman, de sportvrouw en de sportploeg van het jaar 2018 bekend gemaakt. De zaal werd rond half acht geopend en liep al snel vol, om acht uur begon het programma onder leiding van sportwethouder Ko Scheele.

Nomineren

Ommenaren konden tot en met 26 november vorig jaar sporters opgeven die volgens hun moesten winnen. Om in aanmerking te komen voor een nominatie moest sprake zijn geweest van een aansprekende sportprestatie, zoals het behalen van een kampioenschap of een promotie. Maar ook bijvoorbeeld een individuele prestatie in relatie tot leeftijd, of het verloop van een totale competitie. Sporters die jonger zijn dan 16 jaar kwamen in aanmerking voor de titel sporttalent. Een van de voorwaarden voor een nominatie was dat de sportprestatie geleverd zijn tussen 1 november 2017 en 31 oktober 2018, ook moet de genomineerde uit Ommen komen. Een onafhankelijke jury bepaalde welke drie genomineerden per categorie doorgingen naar de stemronde. Vanaf 11 december tot 1 januari konden Ommenaren stemmen wie volgens hun per categorie de prijs verdiende.

Finalisten

Triatleet Marije Dankelman, atleet Yvonne Meijer en dog frisbeeër Amy von Piekartz maakten kans op de titel ‘Sportvrouw van het jaar’. Bij de mannen streden atleet Nick Marsman, wielrenner Peter Schulting en schaatser Stefan Westenbroek om de titel. Bij de sportploegen kwam de junior springselectie van de Energy Gym, de biljarters van Scholle 5 en de volleybalsters van Volco Dames 1 in de finale terecht. Bij de categorie sporttalenten maakten voetballer Thijmen de Lange, BMX’er Gijs Winters en samboka Lindy Zandman kans op de prijs.

v.l.n.r Marije Dankelman, Vera Jansen (namens Volco Dames 1), Stefan Westenbroek en Thijmen de Lange.

Sporttalent

De eerste prijs van de avond werd uitgereikt aan voetballer Thijmen de Lange (15). Hij ontving uit handen van burgemeester Hans Vroomen de titel ‘Sporttalent van het jaar’. De Lange speelde anderhalf jaar geleden nog bij OZC, en maakte toen de stap naar het jeugdteam FC Twente. Daar maakte hij tijdens de Menorca Cup in Spanje afgelopen jaar een doelpunt dat viraal ging op social media. De Lange bleef samboka Lindy Zandman net iets voor, BMX’er Gijs Winters werd derde.

Sportvrouw

De titel ‘Sportvrouw van het jaar’ ging naar triatleet Marije Dankelman. Zij kreeg de prijs uit handen van schaatser/skeeleraar Jeroen Dunnewind. Dankelman begon als wedstrijd zwemster in Dedemsvaart en kwam uit eindelijk na een talenten dag in Limburg terecht bij de triatlon. Dit jaar haalde ze twee Nederlandse titels bij de beloften, werd ze derde en vierde op de NK Elite en werd de Nederlandse titel bij de teams behaald. Ook ging ze dit jaar naar het EK Elite in het Schotse Glasgow. Aankomend jaar wil ze graag een Nederlandse titel bij de Elite halen, en meedoen aan het EK en WK. Tweede werd de 13-jarige dog frisbeeër Amy von Piekartz. De winnares van vorig jaar, atlete Yvonne Meijer, eindigde als derde.

Sportman

Stefan Westenbroek sleepte de titel ‘Sportman van het jaar’ in de wacht. Schaatser Westenbroek zette de afgelopen jaren zo’n 40 baanrecords voor zijn leeftijd neer. Dit jaar werd hij onder andere Nederlands Kampioen Supersprint op de 100 en 300 meter. Zelf is hij het meest trots op het worden van Nederlands Kampioen op de 500 meter bij junioren B. Westenbroek kreeg de prijs uit handen van kersverse Ommenaar, voormalige olympiër en Statenlid, Moniek Kleinsman. Westenbroek liet wielrenner Peter Schulting, die ondanks het breken van zijn sleutelbeen met elf overwinningen een prima jaar had, achter zich. Atleet Nick Marsman eindigde op de derde plek.

De speelsters en coach (l.) van Volco Dames 1.

Sportploeg

De volleybalsters van Volco Dames 1 kregen de titel ‘Sportploeg van het jaar’ uit handen van oud speelster Esther Hullegie. De Ommense Hullegie speelt zelf al een paar jaar in de eredivisie. De speelsters van Volco ervaarden afgelopen jaar een mooi seizoen. Het team werd kampioen in de promotieklasse, en promoveerde naar de derde divisie. De prijs werd, onder luid gejuich van de rest van het team, in ontvangst genomen door speelster Vera Jansen en coach Gerrit Grolleman. De volleybalsters van Volco bleven de junior springselectie van de Energy Gym maar net voor. De derde blek was voor de voor de biljarters van Scholle 5.

Stimuleren

De gemeente Ommen vindt het belangrijk om sport en de ontwikkeling van sporttalent te stimuleren. Dit doet de gemeente onder andere door jaarlijks de sportprijzen uit te reiken. De prijzen moeten een stimulans zijn voor jonge talenten om door te gaan. “De prijswinnende sporters zijn een voorbeeld voor de jeugd om actief te gaan sporten”, schrijft de gemeente online.

6.400

“Tot 1 januari konden inwoners via de website stemmen op hun favoriete sporter. Er is meer dan 1600 keer gestemd per categorie, waardoor in totaal ruim 6.400 stemmen zijn binnengekomen. Dit laat zien dat Ommense inwoners heel betrokken zijn bij hun sport”, aldus wethouder Ko Scheele.