‘Vlinders ontpoppen’ zich bij opening nieuwe vlindertuin

OMMEN – Na anderhalf jaar druk bezig te zijn geweest kon de nieuwe vlindertuin van de Vereniging Natuur en Milieu De Vechtstreek vanmiddag worden geopend. In juni van vorig jaar werd gestart met het basis werk, dat najaar werd grondwerk gedaan en dit voorjaar werden de boompjes gepland. Ondanks de niet al te beste omstandigheden afgelopen zomer voor jonge aanplanting -te droog en te warm- hebben de meeste planten de afgelopen weken toch aardig bijgetrokken. Ook hebben alle recent aangeplante boompjes de zomer overleefd.

Kinderboerderij

In 2017 is de kinderboerderij Ommen verhuisd naar Landgoed Het Laer. Daarbij is een samenwerking ontstaan tussen de kinderboerderij, het hertenkamp, de Bijenvereniging Ommen, de Ommer Konijnen- en Pluimveefokkers Vereniging en de Vereniging Natuur en Milieu De Vechtstreek. Die laatste nam bij het 50-jarig bestaan van de vereniging vorig jaar het initiatief om de vlindertuin te realiseren. In september vorig jaar werd al een bord onthuld bij de toen nog beoogde vlindertuin.

Bord

Op het bord voor de vlindertuin staan allerlei soorten vlinders die in de toekomst hopelijk te zien zullen zijn in de tuin. “Ik hoop dat zie hier ooit allemaal zullen komen.” vertelde Henk Kuiper van de VNM De Vechtstreek. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld schoenlappers, witjes, pages, dikkopjes, zandoogjes, blauwtjes en nachtvlinders. Van elk soort vlinder staan een aantal voorbeelden afgebeeld met wat informatie daarover.

Kleurvolle en bloeiende bloemen sieren de tuin al.

Bijenstal

De vlindertuin ligt pal voor de bijenstal van de Bijenvereniging Ommen. Gerrit Jan Spijker van die vereniging greep vanmiddag de kans om bezoekers ook te attenderen op de bijenstal. Ook de bijen zullen ongetwijfeld op de kleurvolle bloemen afkomen.

Burgemeester Hans Vroomen bracht de drie ‘vlinders’ tevoorschijn.

Opening

De vlindertuin werd vanmiddag officieel geopend door burgemeester Hans Vroomen. Hij haalde een aantal kleden van een door Staatsbosbeheer gedoneerd bankje waarna drie vlinders zich ontpopten. Al zij het geen echte vlinders, drie kunstig geschminkte en verklede meisjes kwamen glunderend tevoorschijn en ‘vlogen’ als vlinders door de belangstellenden heen.

Na ontpopt te zijn ‘vlogen’ de jonge vlinders door de vlindertuin.