Viviane Rose neemt met bijzondere gedichtenroute in centrum afscheid als stadsdichter

Ommen – De Stichting Ondernemersfonds Centrum Ommen heeft in samenwerking met de gemeente Ommen en stadsdichter Viviane Rose een bijzondere gedichtenroute in het centrum van Ommen uitgezet. Bezoekers van het centrum kunnen via de wandelroute van een kleine anderhalve kilometer het verhaal van het centrum van Ommen op een nieuwe manier ervaren. De Stichting Ondernemersfonds Centrum Ommen kwam met het initiatief voor de gedichtenroute. Mede met een subsidie van de provincie Overijssel -om het centrum te versterken- kon het worden gerealiseerd.

Rinie Henning, voorzitster van de Stichting Ondernemersfonds Centrum Ommen overhandigde de eerstre flyer aan Viviane Rose

Samen met een stadsgids maakte Rose een rondje door het centrum, en verzamelde informatie over bijzondere plekken. Ze ging op die plekken schrijven, en liet zich er inspireren door de bijzondere plekken en bijhorende historie. Thuis werkte ze de gedichten verder uit, en vroeg ze ook feedback van een andere dichter. De werken vertellen allen een verhaal over de plek waar ze staan. Zoals bijvoorbeeld over de band die Ommen heeft met de Vecht op de plekken langs de rivier, en de gebeurtenissen tijdens de tweede wereldoorlog op het 11 April Plein.

Rose mocht de locaties zelf bepalen. Op de acht locaties heeft de gemeente de borden met de gedichten inmiddels geplaatst. Om de gedichten verder onder de aandacht te brengen bij het brede publiek wordt er een flyer verspreid. Bijvoorbeeld bij restaurants en recreatie locaties. De eerste exemplaren van de flyer werden vanmiddag door Rinie Henning, voorzitster van de Stichting Ondernemersfonds Centrum Ommen overhandigd aan Rose, en cultuurwethouder Ko Scheele.

Rinie Henning, voorzitster van de Stichting Ondernemersfonds Centrum Ommen overhandigde een stapel flyers aan cultuurwethouder Ko Scheele.

Gezocht

Rose werd een kleine twee jaar geleden aangesteld als stadsdichter. Sindsdien heeft ze uiteraard meerdere gedichten geschreven en voorgedragen. Deze werden voornamelijk verspreid in het Ommer Nieuws. Maar ze organiseerde ook tal van activiteiten tijdens bijvoorbeeld de Week van de Poëzie, en organiseerde -voor corona tijd- geregeld een dichtmiddag bij Café de Herberg. Ook hielp ze bij de realisatie van 20 seconden durende gedichten voor tijdens het handen wassen bij de horeca.

Met de acht nieuwe gedichten die Rose schreef voor de gedichtenroute loopt haar stadsdichterschap ook af. Het zijn volgens haar de beste gedichten van haar loopbaan als stadsdichter. Maar het is wel tijd om het stokje, of wellicht beter gezegd de pen, door te geven. Om de twee jaar wordt in de Kunst Cultuurweek Ommen, die eind mei plaats vindt, een nieuwe stadsdichter gekozen. Het profiel van de nieuwe stadsdichter is iemand die woont in de gemeente Ommen, en uiteraard graag schrijft en dicht.

Het gedicht dat op het 11 April Plein staat gaat over de tweede wereldoorlog, en de bevrijding van Ommen waaraan het plein herdenkt.

Het is aan de nieuwe stadsdichter om de komende twee jaar te komen met gedichten die ‘verblijden, verwonderen en inspireren’. Er wordt verwacht dat er jaarlijks minimaal vijf gedichten over de Ommense omgeving, geschiedenis of gebeurtenissen worden geschreven. Dit alles tegen een vrijwilligersvergoeding. En wanneer het weer kan gedichten voor te dragen tijdens bijeenkomsten zoals de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Ommen.

Wie zich aan wil melden dient vóór 14 mei vier hun beste gedichten samen met een motivatie, en wat men eventueel nog meer zou willen bijdragen als stadsdichter, te mailen naar ron.bethlehem@ommen.nl. In de jury zitten huidig stadsdichter Viviane Rose, de gemeente Ommen, en Simone Naninga van de redactie van het Ommer Nieuws.