Versoepelingen komen op tijd voor VechtdalTrail, 300 lopers gaan de natuur in

Ommen – Met de recent ingegane versoepelingen zijn er, mits het op anderhalve meter kan, weer mogelijkheden om evenementen te organiseren. In Ommen werd de eerste vergunning verleend aan de VechtdalTrail. “Het was nog wel kantje boord of het zou lukken, maar het is allemaal goed gekomen. Ook met dank aan de gemeente en de veiligheidsregio, dat het op deze korte termijn kon”, zegt Igor van Elburg. Hij is de voorzitter van de Commissie VechtdalTrail; die binnen de Atletiekclub ACO-Van Elderen het populaire loopsport evenement aanbiedt.

Vorig jaar was het de coronapandemie die roet in het eten gooide. Maar de plannen voor een vierde editie van het loopevenement waren er al wel. Toen duidelijk werd dat de versoepelingen eraan zaten te komen werd de inschrijving opengesteld, al zij het met een maximaal aantal deelnemers. Het ingediende plan was al gericht op de anderhalf meter afstand basisregel. Een verplichte toegangscontrole, of een ‘corona-toegangsbewijs’ is daardoor niet nodig. Wel heeft de organisatie vooraf een gezondheidscheck gedaan bij de deelnemers.

Er was nog wat procedureel werk nodig, maar na veel gesoebat kreeg de vergunning afgelopen woensdag de officiële stempel. “Gelukkig hebben we alles al tot in de puntjes voorbereid zodat de deelnemers niets van onze spanning hebben gemerkt.”

Om aan de eisen te voldoen was de inrichting van de startlocatie op het terrein van ACO-Van Elderen op Sportpark Westbroek anders dan bij voorgaande edities. Voorheen werden de lopers samen opgesteld voor het kantine gebouw, nu werd het hele terrein inclusief de atletiekbaan zelf gebruikt. “De mensen zijn bij pionnen langs de baan opgesteld, zodat ze genoeg afstand kunnen houden.” Waar alle lopers eerder in een grote groep van start gingen, was dat nu gespreid en achter elkaar vanaf de atletiekbaan. “Zo loopt het minder op, en kunnen we die afstandsregels makkelijk aanhouden.”

Omdat de anderhalve meter afstand praktisch niet te handhaven zou zijn werd het ACO-gebouw -ondanks dat het open mocht- wel gesloten gehouden, en enkel gebruikt door de organisatie. Ook de kantine bleef dus dicht, en massages waren niet mogelijk. De kleedkamers in het gebouw werden ook niet gebruikt. “Bij OZC konden de kleedkamers wel open, dus daar gebruiken we tien kleedkamers, met elk plek voor tien lopers”, licht Van Elburg toe. “Dat is ruim voldoende. En daar mag gelukkig ook worden gedoucht.”

Volgens Van Elburg is er louter begrip en respect voor de regels, die vooraf uitgebreid werden gecommuniceerd. “Er zijn geen klachten, en iedereen snapt het en accepteert het ook. Mensen zijn écht super enthousiast, en blij dat ze eindelijk weer mogen. De sfeer is echt top!”

Vanaf het terrein op Sportpark Westbroek kon gestart worden op één van drie afstanden. De 20 kilometer lange ‘challenge’, de 35 kilometer lange ‘expert’, en de 50 kilometer lange ‘ultra’. Het overgrote deel van de ruim 300 deelnemers schreven zich in voor de 20 kilometer lange route. Meer dan twee derde ging van start op die afstand, terwijl het restant zich verspreide over de andere routes. “Je ziet dat mensen door de corona uit competitievorm zijn. Ze hebben veel minder wedstrijden gelopen, en voor die lange afstanden train je niet zo makkelijk”, verklaard Van Elburg. “Voor de 20 kilometer is veel animo. Maar 35 en 50 kilometer; heel veel mensen moeten dat weer opbouwen.”

De grote hoeveelheid deelnemers op de kortste afstand betekend een flink niveauverschil. “Maar dat kan prima. Er is meer dan genoeg ruimte”, verzekerd Van Elburg. Het evenement is dan ook geen wedstrijd. “Je loopt voor je eigen prestatie.” Hoewel de routes praktisch gelijk zijn gebleven, is het wel een pittigere loop. Vooral voor de deelnemers die de twee langste afstanden lopen. “De zandverstuivingen in zowel Junne als Beerze zijn flink onder handen genomen voor natuurbehoud. Het is er nóg mooier, maar ook groter en zwaarder door geworden voor de lopers op de langste afstand”, besluit Van Elburg.