Veel deelnemers bij jubileum editie levende kerstwandeling Vilsteren

Vilsteren – De levende kerstwandeltocht in Vilsteren begon ooit als een ideetje van een schooldirecteur. De afgelopen jaren groeide het uit tot een begrip en een jaarlijkse traditie, die dit jaar toe is aan het zilveren jubileum.

Voor het ontstaan van de wandeltocht werd bij de Sint Willibrordusschool tijdens de feestdagen een musical, of een kerstmarkt georganiseerd. Henk Antonissen, destijds directeur van de school, kwam toen samen met zijn vrouw op het idee van een levende kerstwandeling. De allereerste editie begon met een provisorische route achter de school met een geknutseld kerststalletje. De ouders maakten kostuums en speelden de herders en koningen, het kindeke in de kribbe was een pop.

Succes

Na het succes van de eerste wandeltocht werd een groep van vrijwilligers gevormd die de tocht wilden voortzetten. Zij vonden het zonde dat de tocht alleen voor de kinderen op de basisschool was. De organisatie werd grootser aangepakt en geperfectioneerd. Tegenwoordig wordt de levende kerstwandeltocht georganiseerd door de Activiteiten Commissie Vilsteren. Het spektakel wordt mogelijk gemaakt door meer dan 100 vrijwilligers, en de route gaat door de bossen bij Vilsteren.

Bedenker Henk Antonissen als verhaalverteller aan de start van de miezerige wandeltocht.

Kerstverhaal

Tijdens het invallen van de avond van Tweede Kerstdag maken de deelnemers onder begeleiding van een verteller een wandeling door het Kerstverhaal. Een hekkensluiter volgt de groep zodat niemand verloren raakt in de donkere bossen. Tijdens de circa 60 minuten durende tocht door de bossen rondom Vilsteren komt men onder andere Romeinse soldaten en paarden, een engel, herders, en de koningen tegen. De deelnemers ervaren welke ontberingen de herders in begin van de jaartelling hebben moeten doorstaan tijdens een volkstelling. Uiteindelijk eindigt de tocht bij een stalletje met daarin Jozef, Maria en het kindeke Jezus. Het Kerstverhaal wordt ook door twee groepen in dialect verteld.

1300

De voorverkoop van de kaarten was zaterdag 8 december in het Parochiehuis. De kaarten werden toen tussen 13:30 en 14:40 verkocht door de leden van de Activiteiten Commissie. De opbrengst van de kaarten verkoop, die 4,50 euro per stuk kosten, is deels voor het behoud en onderhoud van onder andere het Parochiehuis. Er kunnen 1300 deelnemers mee doen aan de wandeltocht, de groepen moeten namelijk niet te groot worden. Het verhaal dat wordt verteld moet immers iedereen in een groep kunnen bereiken.

De organisatie gaf vooraf al aan dat het geen zin heeft om op de bonnefooi te komen, tijdens de kerstwandeling worden geen kaarten verkocht. Vanaf vijf uur vanmiddag vertrekt elke tien minuten een groep. De Activiteiten Commissie heeft voor een passende verlichting langs de route gezorgd. Deelnemers worden aangeraden een paar goede schoenen te dragen. Het gebruik van rolstoelen, buggy’s en dergelijken is helaas niet mogelijk.