Veel belangstelling voor unieke fietsen bij Historisch Rijwielmuseum Ommen

Ommen – De vakantiedrukte in Ommen zorgt ook voor veel drukte in het Historisch Rijwielmuseum in het centrum van Ommen. Elke ochtend is het na het openen van de deuren een komen en gaan van belangstellenden die een kijkje willen nemen in het museum in de voormalige HEMA aan de Brugstraat. Zo werden op een zomerse dag afgelopen week 159 unieke bezoekers geteld. “Het museum is een schot in de roos. Het is elke dag raak. We zitten in bijna twee maanden aan bijna tweeduizend bezoekers”, zegt Arie Broekmaat van het museum. “De bezoekers vinden het allemaal heel interessant. Vaak ook komt een mooi gesprek op gang met de mensen over de fietsen van vroeger.”

Foto: Harry Woertink.

Aanwinsten

De interesse voor het museum is ook de aandacht van verzamelaars van oude fietsen niet ontgaan. Opnieuw kon het museum ‘nieuwe’ aanwinsten in ontvangst nemen van mensen die hun historische fietsen graag aan een breed publiek laten zien. Zo kreeg het museum gisteren een hoge bi; een in 1885 gefabriceerde fiets met een heel groot voorwiel en een heel klein achterwiel. Verder werd er een replica van een uit 1817 afkomstige houten Duitse Draisine loopfiets toegevoegd aan de collectie. Evenals een met de hand te bedienen invaliden fiets uit Antwerpen.

Oudste

De hoge bi is afkomstig van Maarten Waarlé, uit het Noord-Brabantse Waalre. De verzamelaar en kenner van historische fietsen kwam zijn vélocipède -het klassieke woord voor een fiets- persoonlijk in Ommen afleveren. Het is meteen ook de oudste fiets in de collectie, en het museum is er heel blij mee. De houten loopfiets is een exact nagebouwd exemplaar van de in 1816 door Karl Freiherr von Drais in Duitsland uitgevonden loopfiets. Hoewel loopfietsen toen al langer bestonden, was de Draisine de eerste met een stuurmechanisme. De houten fiets is gemaakt door een groep enthousiastelingen uit Den Ham, die daar ook bij het jaarlijkse Historisch Schouwspel zijn betrokken. De uit Antwerpen afkomstige handfiets is gerestaureerd door Arie Broekmaat, de techneut van het museum.

Maarten Waarlé (r.) kwam de hoge bi uit 1885 persoonlijk bij het museum afleveren. Arie Broekmaat (l.) en Johan Overweg inspecteren de bijzondere tweewieler. Foto: Harry Woertink.

Stichting

De activiteiten van het fietsmuseum zijn ondergebracht in de stichting Historisch Rijwielmuseum Ommen. Meer dan 120 historische fietsen staat er uitgestald. Bijzonder is ook de collectie van verzamelaar Johan Overweg uit Ommen. In het museum zijn looproutes aangebracht, en moet de anderhalve meter afstand in acht worden genomen. Het Historisch Rijwielmuseum Ommen is van woensdag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 17:00 geopend, op dinsdag en zaterdag is dat vanaf 11:00. Meer informatie over het museum is te vinden via de website www.fietsmuseumommen.nl.