Veekeuring Landbouwdag Bissingh gaat ondanks warmte door, vee in de schaduw

Ommen – Ondanks dat het KNMI vanochtend voor het vaste land van Nederland code oranje heeft afgegeven in verband met de extreme hitte is de landbouwdag van de Ommer Bissingh gewoon volgens schema van start gegaan. De organisator houdt de situatie vandaag wel extra in de gaten. Als het echt te warm wordt zal worden besloten om de activiteiten te stoppen. De dieren die vandaag een groot onderdeel van de landbouwdag zijn zullen in de schaduw staan en er wordt gezorgd dat er voor hun genoeg te drinken is.

De kalfjes konden lekker koel in de schaduw rusten.
De kalfjes konden lekker koel in de schaduw rusten.

Veekeuring

Tijdens de landbouwdag van de Ommer Bissingh worden al jarenlang traditioneel koeien en kalveren gekeurd. De weken voorafgaand aan deze Landbouwdag zijn er al voorverkiezingen geweest bij de veehouders thuis, om te zien welke en/of kalk mee mag naar de keuring. “De kalfjes worden goed voorbereid op de keuring. Ze worden al weken voor deze grote dag vertroeteld door de kinderen en moeten leren mooi te stappen.” aldus de organisatie.

De kalfjes werden puntgaaf verzorgd.
De kalfjes werden puntgaaf verzorgd.

Dit jaar is er een rubriek toegevoegd aan de keuring, de zogenaamde ‘kaboutergroep’. In deze rubriek mogen kinderen van ongeveer drie tot vijf jaar in een zeer laagdrempelige rubriek hun kleine kalfje showen. Daarnaast zijn er natuurlijk de gebruikelijke rubrieken. Koeien van verschillende leeftijden die weer een extra douche hebben gehad, zodat ze er tiptop uitzien op de dag van de keuring, worden vandaag door een professionele jury beoordeeld. Ook het publiek mag een stem uitbrengen op hun favorieten.

Ook jongere deelnemers showden hun kalfjes.
Ook jongere deelnemers showden hun kalfjes.

Rondom de Hervormde Kerk is op het moment van de veekeuring een boerenmarkt met allerlei kramen waar bij veel te zien is, en voornamelijk ook veel te koop is. Naast de veekeuring kunnen de kleinere bezoekers knuffelen met de jongste deelnemers van de keuring Op de Markt kunnen zij geschminkt worden en een rondje op een paard of in een huifkar maken. Op de parkeerplaats van de Markt staan vandaag oldtimer trekkers om te bezichtigen en op de Vechtkade en Hessel Mulertbrug is een braderie.

Fietstocht

De fietstocht die traditioneel wordt uitgezet was de vorige jaren een groot succes met gemiddeld rond de tweeduizend fietsers die mee deden. De organisator heeft dan ook dit jaar weer een fietstocht georganiseerd. De deelnemers starten net zoals vorig jaar op de Vrijthof en fietsen een route door Stegeren en Junne. De organisator heeft veel landbouw gerelateerde bedrijven, zoals een varkenshouderij, mechanisatie bedrijf, pluimveebedrijf, een akkerbouwbedrijf en melkveehouderij, bereid gevonden om de deuren te openen voor het publiek. Dit zorg volgens de organisatie voor volop variatie en beleving in het ochtendprogramma van de ‘Boerendag’. Onderweg zijn meerdere gelegenheden om wat te drinken of te eten. De eerste fietsers vertrokken vanochtend rond negen uur vanaf het Vrijthof.

Op de Markt stonden antieke trekkers opgesteld.
Op de Markt stonden antieke trekkers opgesteld.

Code Oranje

Het KNMI kondigde gisteren aan dat vanaf vandaag tot en met in ieder geval code oranje van kracht zal zijn in verband met de aanhoudende tropische warmte. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) activeerde het Nationaal Hitteplan en roept mensen op om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen en dieren. “Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden”, waarschuwt het gezondheidsinstituut.