Vecht in Ommen treedt buiten haar oevers

De Vecht bij Ommen is buiten de oevers getreden.

Ommen – Door de vele regen in het stroomgebied van de Vecht -zowel in Nederland als in Duitsland- en de opstuwende wind is het waterpeil in de Vecht zover gestegen dat deze buiten de oevers is getreden. Volgens Rijkswaterstaat is het peil van de Vecht ter hoogte van de Hesselmulertbrug in Ommen op het moment meer dan 430 centimeter boven het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Na een uitschieter rond 11 februari schommelde het peil de afgelopen weken rond de grens van 300 centimeter. Afgelopen zondag ochtend ging het peil de 300 centimeter voorbij. Zo’n 24 uur later -in de vroege ochtend van maandag 24 februari- werd de 400 centimeter gepasseerd. Meer dan anderhalve meter boven het peil van het begin van de maand; dat toen op 250 tot 260 centimeter boven NAP lag.

De Vecht bij Ommen is buiten de oevers getreden.

Verwachting

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta, dat vanaf Ommen verantwoordelijk is voor het stroomafwaartse gedeelte van de Vecht, laat alle gemalen op volle toeren draaien vanwege de hoge waterstand. De grotere gemalen Stroink pompen het overtollige water vanuit het gebied, en voert al het water uiteindelijk af naar het IJsselmeer. De verwachting is dat het verhoogde peil nog wel enkele dagen zal aanhouden omdat er vanuit Duitsland nog een hoge afvoer van water aankomt. Maar omdat alle gemalen volop draaien en de wind en neerslag zijn afgenomen verwacht het waterschap geen problemen met verdere stijging van het water.

De sluis in Junne is volledig onder gelopen.

Junne

Het looppad onder het oude gemeentehuis in Ommen, met Grand Café De Veghte, is inmiddels door de gemeente afgesloten vanwege het gestegen waterpeil. Ook de verderop gelegen haven is ondergelopen, en afgesloten. De gemeente heeft borden en linten geplaatst. De sluis nabij de stuw in Junne is volledig ondergelopen en buiten gebruik.