Arriën – De varkens van boer Lauwrens Sterken in Arriën hebben dit jaar de ‘Mooiste Modderpoel’ van Nederland. Alweer de zeventiende editie van de Mooiste Modderpoel-verkiezing van Wakker Dier werd gewonnen door de biologische boer. Anne Hilhorst van de stichting kwam de bokaal vanmorgen overhandigen. “Dit voelt echt als waardering voor ons werk. En zo’n poel is toch geweldig? Je ziet de varkens echt genieten”, zegt Sterken. Het publiek bracht ruim 3.400 stemmen uit.
Sterken nam het in de finale op tegen collega bioboer Jop van Toor uit het Noord-Brabants Macharen. Wakker Dier wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een modderbad, en vraagt hiervoor jaarlijks aandacht. “Beide boeren laten zien hoe het ook kan: de dieren een goed leven geven met een mooie modderpoel én een prima boterham verdienen”, aldus Hilhorst. De tweede plaats is uiteindelijk voor Van Toor.
Sterken boert grotendeels in zijn eentje, dus zijn de varkens zijn belangrijkste collega’s. Het is een bont stel, met zowel roze als bruingevlekte varkens. Eén ding hebben ze gemeen: ze houden van een goed diepe duik in de modder. Als de varkens weer opduiken, zijn de kleurverschillen verdwenen en rennen ze het weiland in om te grazen. Modderpoelen zijn cruciaal voor varkens. Het rollen in de modder, ook wel ‘zoelen’ genoemd, is belangrijk natuurlijk gedrag volgens Wakker Dier. “Het is een sociale aangelegenheid en goed voor het lijf. De modder helpt tegen parasieten en voorkomt zonnebrand.”
En niet onbelangrijk: een duik in de modderpoel werkt verkoelend. Omdat varkens niet kunnen zweten, is een modderbad de voornaamste manier om af te koelen. Hilhorst: “Veel mensen balen misschien van de natte zomer, maar voor de varkens is het goed nieuws: er is modder in overvloed!” Lekker in de wei, met schaduw en een modderpoel, volgens Wakker Dier leeft nog geen procent van de varkens in Nederland op deze diervriendelijke manier. “Biologisch vlees is duurder, maar met deze actie laten we zien waarom je er meer voor betaalt. Gelukkig groeit de vraag en zal dus ook het aantal biologische boeren toenemen”, zegt Hilhorst.