Vanaf dinsdag crisisnoodopvang in De Slaghen om Ter Apel te ontlasten

Ommen – Asielzoekers en vluchtelingen waarvoor bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel geen ruimte meer, is kunnen vanaf volgende week dinsdag 21 juni worden opgevangen in Ommen. Bij het centrum in Ter Apel is door de aanhoudende instroom van vluchtelingen en het gebrek aan opvangcapaciteit al maanden sprake van ontoelaatbare situaties. Schrijnende en mensonwaardige situaties doen zich voor volgens het Rode Kruis.

De sporthal ligt aan de grote parkeerplaats bij de Aldi supermarkt.

Geen water, geen voedsel en geen stromend water. “De situatie is onmenselijk en onhoudbaar”, sloeg de hulporganisatie dondermiddag alarm. Asielzoekers die verbleven in tenten die het Rode Kruis op het COA-terrein plaatste, hadden vanaf tien uur woensdagavond tot donderdagmiddag één uur geen eten en water gehad. Ook waren er opstootjes, en werden spullen uit de tenten gestolen.

De laatste weken is de situatie zo nijpend dat er elke dag met mensen wordt gesleept van noodlocatie naar noodlocatie. Gistermiddag werd duidelijk dat het kabinet de vastgelopen asielopvang bestempeld als nationale crisis, en een landelijk crisisorganisatieteam onder coördinatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wordt opgezet.

Hiermee moet op termijn verbetering optreden, maar voor nu zijn de tijdelijke crisisnoodopvangen nog de spil. Vanuit de Rijksoverheid is een beroep gedaan op de 25 veiligheidsregio’s om crisisnoodopvang te realiseren. “De veiligheidsregio IJsselland heeft gevraagd aan de gemeente Ommen om met de grootste spoed een opvanglocatie gereed te maken”, deelt burgemeester Hans Vroomen. De gemeente heeft zodoende besloten om het sporthallencomplex De Slaghen aan de Slagenweg als tijdelijke crisisnoodopvang locatie aan te wijzen.

“We vinden dat we als gemeente de verantwoordelijk hebben om een bijdrage te leveren aan de crisisnoodopvang van vluchtelingen en asielzoekers. Daarom bieden we vanaf dinsdag 21 juni voor een duur van 14 dagen opvang aan vluchtelingen en asielzoekers die bij aankomst in Ter Apel niet gelijk daar onderdak kunnen krijgen”, aldus Vroomen.

In de sporthal van zo’n 28 bij 24 meter zal opvangplek zijn voor 75 personen. Het gebouw is voorzien van vier uitgeruste kleedkamers met elk zes douches, en zal op korte termijn gereed worden gemaakt voor de opvang. Tot en met in ieder geval dinsdag 5 juli zal de sporthal -die normaal in tweeën wordt gedeeld- niet beschikbaar zijn voor enig ander gebruiker.

Gymlessen van basisscholen zullen er dus niet door kunnen gaan, en ook andere gebruikers van de hal kunnen er in die periode niet terecht. De opvang is op zeer korte termijn opgezet, en de gemeente heeft nog niet iedereen hierover kunnen informeren. De gebruikers, evenals de omwonenden van de sporthal, worden zo spoedig mogelijk geïnformeerd over de crisisopvang.

De gemeente heeft al wel een webpagina opgezet (www.ommen.nl/crisisnoodopvang) die regelmatig zal worden bijgewerkt, en waar meer informatie te vinden zal zijn over de opvang. Verder is de gemeente tijdens de normale uren telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 14 0529.