Vaccinatie prikken vanaf volgende week ook te halen in Carrousel

Ommen – Of het nou de eerste of tweede prik van de basisvaccinatie is, of de boosterprik. Vanaf volgende week hoeven inwoners van Ommen niet meer ‘helemaal’ naar Hardenberg, Zwolle of Deventer. De GGD IJsselland opent namelijk in aanvulling daarop een extra vaccinatielocatie in de Carrousel in Ommen. De deuren daarvan openen op donderdag 27 januari, en tot in ieder geval eind februari kunnen mensen er drie dagen per week terecht voor een prik.

De ingang van de priklocatie zal links naast de hoofdingang komen.

“Hopelijk zorgt het vaccineren in onze eigen gemeente ervoor dat mensen die dit willen, gemakkelijk de prik kunnen halen”, geeft burgemeester Hans Vroomen aan. Nu het aantal positieve testen per dag door de omikron variant dagelijks nieuwe records behaald, is een vaccinatie volgens het GGD heel belangrijk. Zoals het nu lijkt wordt men minder ziek van deze variant, maar is die wel een stuk besmettelijker. “Met een prik krijgt niet alleen je eigen afweersysteem een oppepper, maar je beschermt ook de mensen in je omgeving”, benadrukt de burgemeester.

De priklocatie wordt binnenkort ingericht, en is links naast de hoofdingang gepositioneerd. Door daar twee verschillende deuren als in- en uitgang te gebruiken ontstaat er doorstroming, en blijft men gescheiden van de andere faciliteiten in het multifunctioneel centrum. De locatie is op donderdagen van 12:00 tot 20:00 uur geopend, en op vrijdagen en zaterdagen van 9:00 tot 17:00 uur.

De boosterprik (18 jaar en ouder) en de basisvaccinatie (eerste en tweede prik; vanaf 12 jaar) zijn zonder afspraak te halen. Voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar moet een volwassene mee. Verder is een geldig identificatiebewijs -ook voor kinderen- en een mondkapje een vereiste. De vaccinatie voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar is alleen mogelijk op afspraak bij de locaties in Zwolle, Hardenberg en Deventer.

Eén van de zalen in het multifunctioneel centrum wordt binnenkort ingericht als priklocatie.

Eerder dan verwacht

Het boosteren in IJsselland gaat met zo’n vaart, dat de GGD voorloopt op de planning. “Onze prikpiek lag in week 52 en week 1, met ruim 90.000 vaccinatieafspraken per week”, vertelt Sebastiaan van Buuren, projectleider Vaccineren bij GGD IJsselland. “Een resultaat waar we als GGD IJsselland trots op zijn! Uiteraard blijven we wel gewoon doorprikken om de vaccinatiegraad verder omhoog te krijgen.” Mensen die niet naar de centrale locaties konden of wilden komen, of door een vaccinatie of besmetting korter dan 3 maanden geleden nog niet geboosterd mochten worden, kunnen zich nu dicht bij huis laten inenten.

“En ook de mensen die eerst de spreekwoordelijke kat uit de boom hebben gekeken en nu -een jaar na de eerste coronaprik in Nederland- toch een vaccinatie willen, zijn zonder afspraak van harte welkom in de Carrousel in Ommen. Ik herhaal het graag nog een keer: met een prik bescherm je niet alleen jezelf tegen ziekenhuisopname, maar ook de kwetsbare mensen om je heen”, besluit Van Buuren.