Twee uur in de rij om te tanken voor minder dan de helft: “Je moet er wat voor over hebben”

Stegeren – Wie niet beter wist zou bijna denken dat het gratis werd weggeven. Een flinke rij stond er vanmorgen voor het TinQ tankstation aan de Coevorderweg in Stegeren, met het einde niet in zicht van de pomp. Dat terwijl de adviesprijs voor benzine vandaag de €2,50 heeft gepasseerd, en de prijs aan de pomp tussen Hardenberg en Ommen inmiddels €2,26 bereikte.

Voor niks weggegeven werd het echter niet. Maar met een liter Euro95 voor €1,171, diesel voor €0,860, LPG voor €0,418 en zelfs SuperPlus98 voor ‘maar’ €1,225 waren de prijzen wel even terug naar 20 jaar geleden. Het kunnen tanken voor die stuntbedragen is een cadeautje van TinQ, dat toen voor het eerst door de Shell op de markt werd gezet.

De marktleider in onbemande tankstations brengt al de hele week de brandstof voor minder dan de helft van de huidige prijzen in de autotanks. Maar de tankgigant is natuurlijk niet helemaal gek: de actie duurt per locatie maar één uur. In Stegeren was dat vandaag van 10 tot 11. Daarna versprongen de cijfers op het prijsbord weer naar de recordbedragen van vandaag.

Twee uur

De lage prijzen waren reden genoeg voor talloze mensen om hun ochtend vrij te maken, en te wachten voor een spotprijs kostende volle tank. Al voor zonsopgang, rond half zeven vanmorgen, hadden de eerste automobilisten zich voorgesorteerd. Van goedkope dopjes tot prijzige limousines werden vertegenwoordigd in de blikkenparade, die uiteindelijk zeker anderhalf kilometer in lengte werd.

Jeroen de Boer kwam vanuit Emmen, nadat hij de actie in Stadskanaal gisteren miste.

Met een stralend zonnetje kon het wachten slechter. En vrij uitzonderlijk voor een TinQ tankstation: Aan de Coevorderweg zit een van alle gemakken voorziende shop; inclusief toiletten. Om het doorgaande verkeer op de toch nog steeds drukke Coevorderweg in goede banen te lijden werden er verkeersregelaars ingezet, die het overige verkeer de rij om en om lieten passeren.

Eén van de mensen die er enkele uren voor over had is Jeroen de Boer. Kort voor elf uur was hij na ruim twee uur te hebben gewacht dan eindelijk aan de beurt met zijn Peugeot. “Je moet er wat voor over hebben hé”, reageert hij voldaan. “Ik zag het te laat voor Stadskanaal, want ik woon zelf in Emmen. Dus ik dacht dan ga ik hier maar gebruik van maken.”

De Zwolse Jony Teunissen kwam haar Twingo voltanken in Stegeren.

Zo kwam ook Jony Teunissen vanuit Zwolle naar Stegeren toe. De klok had inmiddels elf uur geslagen, maar ze was al voorbij de pionnen en mocht haar Renault Twingo nog trakteren op een volle tank. Ruim 40 liter tankte ze, maar betaalde amper meer euro’s dan liters. “Zeker met de benzineprijzen die de spuigaten uitlopen is dat wel fijn”, verteld ze alvorens op de terugweg naar Zwolle te gaan.

Grimmig

De actie van TinQ begon afgelopen maandag bij vier stations, en dat werd al snel een groter succes dan voor ogen werd gehouden. Kilometerslange files en verkeersinfarcten, maar ook opstootjes tussen geïrriteerde bestuurders. “De acties zijn tot nu toe té succesvol gebleken”, aldus TinQ. “De animo en toeloop zijn vele malen groter dan wij hadden kunnen voorzien.” Besloten werd om de acties aan te passen, met in plaats van vier locaties per dag nog slechts twee plekken waar de actie geldt.

Vandaag was Ommen dus aan de beurt, en de sfeer in Stegeren was vanmorgen ronduit gezellig te noemen. Via geopende ramen werden tussen de vier breed opgestelde auto’s de nodige gesprekken gevoerd. Toch bleek ook in Ommen niet iedereen blij te zijn met de actie. Zoals inmiddels gebruikelijk is te noemen kregen de verkeersregelaars de wind van voren van kort gehinderde automobilisten.

En een ‘opgefokte’ man die bijna aan de beurt was, maar nog niet het tankstation op mocht en dat toch deed, ging een eindeloze discussie aan met de TinQ medewerkers en verkeersregelaars. De politie moest in actie komen om de man met wat geduw de auto in te krijgen, en met overtuigend toespreken te laten vertrekken.