GGD vindt twee nieuwe mogelijke corona sterfgevallen in Ommen

Ommen – Volgens de cijfers van het RIVM van vandaag zijn voor het eerst in bijna een half jaar corona tijd nieuwe sterfgevallen in Ommen. Maar volgens de GGD is dit zeker niet het geval. “Op verzoek van het RIVM zijn wij net als andere GGD’en via overzichten van overledenen bij gemeenten voor onze regio aan het nagaan hoeveel mensen sinds maart mogelijk zijn overleden door het coronavirus”, reageert het. “Het gaat om een administratieve inhaalslag.”

Op basis van wie er overleden is heeft de GGD gekeken of deze persoon ook positief getest is geweest op het coronavirus. “We hebben inmiddels 28 extra namen gevonden en dit aantal doorgegeven, waarbij corona een doodsoorzaak zou kunnen zijn maar dat is niet zeker”, zegt de GGD. Bij sommige van die mensen zal er sprake zijn geweest van een andere doodsoorzaak. De GGD IJsselland benadrukt dat -voor zover bij hen bekend- er de afgelopen week één persoon is overleden aan COVID-19.

Ommen

Of de twee toegevoegde overleden personen in Ommen ook daadwerkelijk zijn bezweken aan het coronavirus is dus niet zeker. Het totaal aantal bevestigde overlijdens als gevolg van COVID-19 staat op twee. Het ging daarbij om twee personen die begin april waren opgenomen in de speciale corona-afdeling bij ’t Vlierhuis. Het RIVM meldt vier overlijdens in het cumulatief van Ommen, maar bij twee van deze personen zou corona dus slechts de doodsoorzaak kunnen zijn, maar is het niet zeker. Wanneer deze twee personen zijn overleden is niet bekend gemaakt.

In de open data van het RIVM worden de sterfgevallen gemeld op basis van de meldingsdatum van de positieve test e/of eerste ziektedag. 21 van de in totaal 38 doden die vandaag werden toegevoegd zijn gemeld op datums tot en met half april, één op 8 augustus, 16 in de afgelopen drie weken. 28 van dat totaal zijn mensen in de regio IJsselland. Alle overlijdens in de regio hoeven niet bij de GGD te worden gemeld; positief geteste personen met het coronavirus wel. “Als we weten dat iemand door COVID-19 is overleden, dan hebben we dat al wel eerder doorgegeven maar daarmee bieden we geen compleet overzicht”, aldus de GGD.

Stijging

Ondertussen loopt het aantal besmettingen in de regio wel op, net als elders in het land. Zo werden er in IJsselland gisteren 42 mensen positief getest. En ook in Ommen zijn er de afgelopen week dagelijks nieuwe besmettingen. Sinds eind augustus liep het aantal besmettingen hier weer op, en 19 september was de laatste dag dat het RIVM geen nieuwe besmettingen melde. Sindsdien zijn er dagelijks één, twee of drie nieuwe besmettingen gemeld; vandaag werden er twee gemeld. Het totaal aantal positief geteste mensen in Ommen komt daarmee op 90. “Alertheid is dus op zijn plaats, en het volgen van alle maatregelen, zoals 1,5 meter afstand, blijft hard nodig.”

“…tij nog keren”

Burgemeester Hans Vroomen sprak de inwoners eerder vandaag -voor de nieuwe cijfers bekend werden- nog toe via social media. “Niemand wil toch zijn of haar opa of oma besmetten. Niemand wil toch overvolle ziekenhuizen. En helemaal niemand wil terug naar een nieuwe lockdown”, zegt hij in de zelf opgenomen video. “En toch heb ik vastgesteld dat het aantal besmettingen in Ommen de laatste dagen te snel stijgt. Dat hebben we met elkaar laten gebeuren, maar dat moet anders. Misschien kunnen we het tij nog keren.”

Hij roept iedereen op zich aan de regels te houden, en zoveel mogelijk thuis te blijven. “En daarom voor mij maar even geen familiefeestjes, even geen bijeenkomsten met vrienden groepen. Maar even geen uitgebreide derde helft. Maar wel houden aan de maatregelen, anderhalve meter afstand”, zegt de burgervader. “We laten ons toch niet klein krijgen, in Ommen door het coronavirus.”