Traditionele Palmpasenoptocht trekt door centrum

Ommen – De ‘Gemienschap van Oll Ommen’ heeft vanmiddag de traditionele Palmpasenoptocht door Ommen georganiseerd. De vereniging ‘Gemienschap van Oll Ommen’’ zet zich in om Ommer tradities overeind te houden. Vandaag, de tweede zaterdag voor Pasen, was het tijd voor de optocht van ‘Zwaanties op ’n stökkie’ door Ommen. Een oude traditie waarbij een stoet jongeren met een versierde Palmpasenstok onder begeleiding van muziek door Ommen trekken. De stoet werd begeleid door twee verkeersregelaars.

Om de kunst van het versieren van een Palmstok onder de knie te krijgen organiseerde ‘Oll Ommer’ op zaterdag 17 maart de workshop “Palmpasenstok versieren” in het Streekmuseum. De deelnemers hebben toen een gratis startpakket gekregen, bestaande uit een geschilde stok, buxustakjes, voorgeboorde snoepeitjes, krenten, rozijnen en een sinaasappel. De ingrediënten van een origineel Ommer “Zwaantie op ‘n stökkie”.

Een origineel Ommer “Zwaantie op ‘n stökkie”.
Een origineel Ommer “Zwaantie op ‘n stökkie”.

De door de deelnemers gemaakte creaties werden vanaf 14 beoordeeld door een jury in het Streekmuseum. Om 14:30 is de optocht van start gegaan onder begeleiding van het jeugdorkest van Soli Deo Gloria. Voor de eerste keer liep het korps achter Maurée, zij is de nieuwe tamboer-maitre bij de jeugd. De route ging vanaf het Streekmuseum in een lus door het centrum van Ommen en eindige in het atrium van verzorgingscentrum de Oldenhaghen aan de Hessel Mulertstraat.

Voor de eerste keer liep het korps achter tamboer-maitre Maurée, zij is de nieuwe tamboer-maitre bij de jeugd.
Voor de eerste keer liep het korps achter tamboer-maitre Maurée, zij is de nieuwe tamboer-maitre bij de jeugd.

Alle deelnemers kregen als beloning een leuke attentie, terwijl de winnaars een kleine geldprijs kregen. De deelnemer met de allermooiste Palmpasenstok kreeg een ereprijs aangeboden door het historisch blad ‘De Darde Klokke’ en goudsmid en juwelier Zandbergen.

Winnaars

In de categorie kleine stokken is de winnaar Loek Hekman. Op de tweede plaats eindigde Mart Kampman en op de derde plek zijn zus(je) Merle Kampman.

In de categorie middelgrote stokken is de winnaar Lola Hazeleger. Op de tweede plek eindige Jonathan Hazeleger en op de derde plek Halida Hazeleger. Alle drie familie van elkaar.

In de categorie grote stokken is de winnaar Niek Horstman. Op de tweede plek eindigde Luca Larens en op de derde plek Floor Pot.

In de categorie voor alternatieve stokken met een eigen inbreng en welke niet perse overeenkomen met de traditionele Palmpasenstok is de winnaar Pepijn Pot. Op de tweede plek eindige Kato en op de derde plek Bram Bolks.

De hoofdprijs was voor Desmond Wijsman.