Tompouce drive-in van Ten Brinke groter maar gestroomlijnder succes

Ommen – Weer geen feestterrein aan de Koesteeg, nog steeds geen aubade, en opnieuw geen optocht. Maar in het centrum van Ommen was het vanmorgen toch wel even gezellig. Bij Bakkerij ten Brinke aan de Kruisstraat werd een vervolg gegeven aan de ‘Tompouce Drive-In’ die vorig jaar in het leven werd geroepen. Daarbij werkte de bekende bakkerij opnieuw samen met restaurant De Vrienden, Wijnhof Ommen en Sis & Bro Bakery. Hans van Lingen van café De Herberg maakte het weer compleet met muziek.

Berjan ten Brinke kwam vorig jaar met het idee voor de drive-in toen ‘corona maatregelen’ nog iets nieuws waren. Het bleek een groots succes, en duizenden tompoucen werden verkocht. Dat sommige mensen anderhalf uur in de rij zouden gaan staan voor hun oranjegebakje had niemand verwacht. In aantallen is deze tweede editie een groter succes, maar het loopt allemaal wel veel gestroomlijnder.

Gestroomlijnder

“Van een eerste keer leer je altijd, en zo ook van de drive in”, zegt Vera ten Brinke. Dochter van Berjan, en de ‘Sis’ in Sis & Bro Bakery. “Het enige verschil is eigenlijk dat we bij de bestellingen werken op nummer in plaats van op naam. Dat is veel makkelijker, en we kunnen veel sneller zoeken.” Ondanks dat er nu vooraf aanzienlijk meer online bestellingen kwamen is er geen rij auto’s van een halve kilometer lang zoals een jaar geleden het geval was. “Dat was vorig jaar deels de opstopper, dat mensen hier te lang moesten wachten. Vorig jaar kwamen ze ook allemaal op hetzelfde tijdstip voor mijn gevoel. Nu loopt het echt veel gestroomlijnder. Ik ben blij mee hoe het gaat.”

5000

Dat er een vervolg gegeven zou worden lag gezien het voorgaande succes voor de hand. “Vorig jaar was natuurlijk al een succes. We hebben toen 3500, bijna 4000 tompoucen gemaakt. En we zitten nu al over de 5000 tompoucen heen”, deelde Berjan vanochtend. Het record dat in 2019 werd gezet is daarmee al verbroken. Toen werd er ter ere van de 60-jarige verjaardag van de Oranjevereniging Ommen en het 40-jarig jubileum van de Ommer Bissingh een tompouce van 205 meter, 57 centimeter en 5 millimeter gemaakt. Daaruit werden zo’n 4000 tompoucen gesneden. In een normaal jaar gaan er zo’n 2000 tompoucen over de toonbank.

Behalve de verkoop van oranje gebakjes werd de samenwerking ook weer aangegaan met Wijnhof Ommen en restaurant De Vrienden om ook andere lekkernijen en een drankje aan te bieden. “Al zeker 140 mensen hebben een high-tea pakket gekocht”, aldus Berjan. Af en toe komt hij in zijn bakkers tenue, compleet met oranje glazuur op de schoenen, even buiten polshoogte nemen. Hij is al sinds gistermiddag vijf uur in touw, en heeft de hele nacht doorgehaald. “Nog even afwerken. En dan naar bed en lekker snurken”, lacht hij.