Tientallen jeugdschakers nemen het op tegen elkaar bij Grand Prix

Ommen – Schaakvereniging Het Zwarte Paard heeft vandaag het Jeugd Grand Prix Schaaktoernooi georganiseerd. Het jeugdschaaktoernooi van Ommense schaakvereniging maakt al vanaf de eerste editie deel uit van de grand-prix cyclus van de schaakbond Overijssel; een serie van jeugdtoernooien door heel Overijssel. Wethouder Ko Scheele opende het toernooi in het Hervormd Centrum vanmiddag met een vijf minuten durende snelschaakpartij tegen het 16-jarige jeugdtalent Jan-Geert Meulenkolk. De wethouder begon goed, maar verloor de partij uiteindelijk toch toen hij zijn dame kwijtraakte. Nadat het openingspotje voorbij was werden de deelnemers per groep ingedeeld, en ging het toernooi van start.

Wethouder Ko Scheele trapte het toernooi af met een potje snelschaken tegen het 16-jarige jeugdtalent Jan-Geert Meulenkolk (l.).

Grand Prix

Er werd gespeeld in groepen van acht schakers, de zowel club- als huisspelers tussen 6 en 18 jaar werden ingedeeld op speelsterkte. In potjes met vijftien minuten bedenktijd per persoon namen de spelers het tegen elkaar op in de enkelvoudige competitie. Per groep waren er voor de eerste drie een beker, elke deelnemer ontving ook een vaantje als stimulans. Er deden vandaag 25 deelnemers mee aan het toernooi. “Een beetje weinig eigenlijk, normaal doen er meer mee. Wat daar de reden van is weten wij ook niet, het is altijd een beetje afhankelijk. De laatste jaren lopen de aantallen wel wat terug”, aldus voorzitter Henk Gaasbeek. Volgens Gaasbeek komen slechts twee van de deelnemers van het toernooi van vandaag uit Ommen. De circa 40 leden tellende vereniging heeft op het moment dan ook maar vier junior leden. “Jeugdleden in opleiding zijn er momenteel niet door diverse oorzaken, wel worden er nog regelmatig gastlessen verzorgd op scholen in Ommen en omgeving.”

Het aftrap potje trok veel bekijks van de jeugd.

Toernooi

Ondanks het relatief kleine formaat van de vereniging is het toernooi al jaren een vaste prik op de agenda. “Het is al zeker de vijftiende keer, misschien al wel vaker. Dan moeten we in de archieven kijken”, zegt Gaasbeek. “Ik vind het erg knap dat een kleine schaakvereniging als het Zwarte Paard toch alweer voor de zoveelste keer dit regionale toernooi weet te organiseren”, zegt Scheele. De wethouder opent het toernooi dan ook al jaren. “Ik denk dat hij al een jaar of tien de toernooien opent”, meent Gaasbeek. “Dat wordt wel elk jaar moeilijker. Daar zitten echt een paar talenten tussen waar ik het lastig mee heb. Ik kan best schaken, maar dat win ik echt niet persé”, geeft Scheele toe.

Vanaf het begin zijn Alfa Accountants, Mohocar Caravans en OCB Bouw belangrijke sponsoren voor de vereniging, die de afgelopen jaren aangevuld zijn met Brug Vastgoed en Laagland Archeologie. Schaakvereniging Het Zwarte Paard bestaat vanaf 1966, en is destijds opgericht door een aantal oudgedienden in café Het Zwarte Paard te Ommen. Wekelijks is er sprake van een interne competitie, terwijl er ook 2 teams deelnemen aan de externe competitie.