Teleurgesteld op uitkijktoren Besthmenerberg, ‘bloedmaan’ nauwelijks te zien

OMMEN – Vanavond is de langste volledige maansverduistering van deze eeuw te zien boven Nederland. In heel Nederland werd op allerlei plekken een poging gedaan om de ‘bloedmaan’ te zien. Zo ook op uitkijktoren de Besthmenerberg naast de gelijknamige camping.

De maansopkomst is vandaag om 21:33 maar het is dan nog niet donker genoeg om de verduistering goed te zien, bij opkomst is de verduistering al wel begonnen. Vanaf ongeveer halverwege de avond zal de zogeheten ‘bloedmaan’ te zien zijn. De verduistering duurt tot 23:14 en is met een duur van één uur en drie kwartier de langste maansverduistering van deze eeuw. Maansverduisteringen komen met een maximum van drie per jaar ongeveer net zo vaak voor als zonsverduisteringen. De laatste hele maansverduistering was in 2016, de eerstvolgende hele verduistering wordt in januari 2019 verwacht.

De maan met rechts onder Mars.
De maan met rechts onder Mars.

De maansverduistering vindt plaats omdat de zon, aarde en maan op dat moment op één lijn staan. Hierdoor komt de maan dus compleet in de schaduw van de aarde te liggen. Bij een normale volle maan staan de drie ook op één lijn, maar omdat ze dan niet helemaal op één lijn staan komt het daarbij niet tot een complete verduistering. Bij een zonsverduistering is de zon niet zichtbaar, maar bij een maansverduistering is de maan dat wel, ondanks dat de maan wordt afgeschermd door de aarde. De maan kleurt rood omdat het licht van de zon wordt afgebogen in onze dampkring, in de richting van de maan. Doordat de maan rood kleurt, wordt het fenomeen ook wel ‘bloedmaan’ genoemd. Deze afbuiging van het zonlicht wordt ook wel de ‘rayleighverstrooiing’ genoemd. Omdat de kleur rood een langere golflengte heeft, wordt deze niet makkelijk aangetast door onze atmosfeer. Hierdoor bereikt het de maan en kleurt deze rood.

Door dat het vandaag niet heel helder is zijn veel mensen teleurgesteld. Bij de opkomst van de maan was deze nog niet eens te zien. De maan lijkt erg groot, dit is een optische illusie die wordt veroorzaakt doordat de maan vrij laag op de horizon ligt.

Bezoekers op de uitkijktoren bleven teleurgesteld achter.
Bezoekers op de uitkijktoren bleven teleurgesteld achter.