Team Nul529 barbecuet €1.225 bij elkaar voor strijd tegen alvleesklierkanker

Ommen – Vanmiddag is een grootte BBQ-livestream wedstrijd gehouden waarbij er geld werd ingezameld voor Support Casper. Die campagne is onderdeel van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker, en financiert wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling van innovatieve en effectieve behandelmethoden van alvleesklierkanker. Daarnaast zorgt de stichting voor een grotere bewustwording voor deze ernstige vorm van kanker door mensen te informeren en publieksactiviteiten te organiseren.

Pitmaster Herman Veltman (l.) en chef-kok Johan Drenth bereiden de borden voor.

BBQ-wedstrijd

Allemaal samen komen om een BBQ-wedstrijd te organiseren kan nu niet. “Net als de horeca zijn ook vele in de evenementen werkende mensen de afgelopen weken zeer zwaar getroffen. Maar stilzitten past niet bij deze doelgroep en juist daarom zijn we allemaal gemotiveerd om ons in te zetten voor het goede doel: het werk van Support Casper!”, aldus organisator John van de Ven van Gastropedia; een online culinaire encyclopedie. Zestien teams deden daarom vandaag mee vanuit hun eigen omgeving. Via een live-verbinding werd er contact gelegd tussen de teams. En via de social media van Gastropedia was de wedstrijd vanmiddag ook live te volgen.

Chef-kok Johan Drenth.

Jury

Alle teams ontvingen de opdracht om drie gerechten te maken. De hoofdingrediënten paling, verse mosselen en longhaas van het kalf waren voor iedereen hetzelfde. Maar qua sauzen en garnituren was iedereen vrij om daar zelf invulling aan te geven. De vijfkoppige jury kon via een livestream meekijken bij de teams. En via die livestream beoordeelden zij de verschillende gerechten dan ook. Het team dat het beste beoordeeld werd won de eerste editie van het BBQ-live stream spektakel, al is het enkel voor de roem.

Team Nul529

Eén van de deelnemende teams is BBQ Team Nul529 uit Ommen. Dat team bestaat uit culinair adviseur en chef-kok Johan Drenth, pitmaster Herman Veltman en teammanager Chris Rens. Vanmiddag wisten zij verschillende culinaire verrassingen op tafel te zetten.

Pitmaster Herman Veltman.

Om geld in te zamelen kon er vooraf worden geboden op een compleet verzorgd BBQ-diner voor vier personen, dat werd geserveerd tijdens de wedstrijd van vanmiddag. De opbrengst van het BBQ-diner -100 euro- samen met de donaties komen geheel ten goede van het goede doel. “We gaan voor 500 euro vandaag”, zei teammanager Chris Rens begin van de middag nog. Uiteindelijk werd het totaalbedrag 1.225 euro. Een flinke duit meer, en goed voor meer dan een vijfde van het totaalbedrag van de hele actie (4.846 euro).

Het diner kon mogelijk worden gemaakt met behulp van het Wijnhof Ommen voor de wijntjes, Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij voor de speciaal biertjes, Ron’s Coffee voor de koffie, en IJssalon Ekkelenkamp voor wat lekkers na. Het BBQ’en gebeurde in de mooie groene achtertuin van de oprichter van Ere Research.

Pitmaster Herman Veltman en chef-kok Johan Drenth (r.) vertellen de winnaars van de biedveiling over de gerechten.

Support Casper

Support Casper is een campagne van Stichting Overleven met Alvleesklierkanker (OAK). Prof. dr. Casper van Eijck is het gezicht -en de naamgever- van de campagne. Hij is oncologisch chirurg aan het Erasmus MC, en gespecialiseerd in alvleesklierkanker. Met het geld dat wordt opgehaald door Support Casper heeft Van Eijck een multidisciplinair team samengesteld, het OVIT-consortium, bestaande uit artsen en wetenschappers van diverse academische centra. Zij doen baanbrekend klinisch wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheden van viro- immunotherapie.

Teammanager Chris Rens verteld de winnaars van de biedveiling over de gerechten.

Alvleesklierkanker

Jaarlijks krijgen bijna drieduizend Nederlanders de diagnose alvleesklierkanker te horen. Alvleesklierkanker is, na longkanker, de meest dodelijkste soort kanker in ons land. Van de gediagnosticeerde patiënten sterft 93% binnen een half jaar. Gemiddeld overlijden er iedere dag 8 mensen aan in Nederland. Er kan op verschillende manieren worden gedoneerd. Meer daarover is te vinden op de website www.supportcasper.nl.