Taxichauffeur Gerben (61) redt Tsjech (28) in handbike rolstoel net op tijd van spoor bij Besthmenerberg

Ommen – Een man in een handbike rolstoel is aan het begin van de middag aan de dood ontsnapt op de spoorwegovergang in de Besthemeresweg. Hij kwam met zijn driewielige handbike rolstoel vast te zitten in de rails, en kon zelfstandig niet meer loskomen. Terwijl de trein van 12:08 richting Mariënberg vanaf het station Ommen naderde zag taxichauffeur Gerben van Dam in een glimp dat de man op het spoor lag. De 61-jarige chauffeur moest bij het Vechtgenoten huis tegenover de overweg zijn. Terwijl de bellen rinkelen en rode lampen knipperen zijn de spoorbomen al volledig naar beneden. Hij stuurt zijn bus van werkgever Taxi Steen uit Ommen naar rechts. “Ik bedacht me geen moment, en sprong uit de bus”, verteld Van Dam.

De chauffeur uit Zwolle gaat met gevaar voor eigen leven naar de vastzittende man toe om hem van het spoor te helpen. Dan blijkt dat niet alleen de rolstoel vast zit, maar dat de 28-jarige Tsjech ook met zijn voet klem zit. “Hij lag of hing op één of andere manier onder zijn rolstoel, het ging zo snel. Hoe het precies zat weet ik eigenlijk niet.” Van Dam weet uit eindelijk de man aan zijn jas uit zijn stoel én schoen te trekken, en in veiligheid te brengen.

Terwijl beiden nog maar amper in veiligheid zijn stormt de in alle macht remmende trein over de overweg. “Het was echt secondewerk, die trein had geen moment eerder moeten komen”, verteld Van Dam. De handbike rolstoel wordt volledig aan gruzelementen gereden en tegen een pilaar naast het spoor geworpen, de brokstukken liggen tot tientallen meters verderop verspreid. De schoen van de ‘geluksvogel’ wordt aan flarden gereden, rode resten van de gymp op de spoorbalk zijn getuige van het geweld wat net is gepasseerd.

Van Dam vangt de man op in zijn taxibus in afwachting van de hulpdiensten. Terwijl de geschrokken mannen wachten komt de vriendin van de man aanfietsen, en vraagt aan Gerben wat er gebeurd was. “Ik vertelde dat er iemand met een rolstoel vast zat op het spoor en dat ik hem er net had afgetrokken. Ze vertrok helemaal van kleur, en rende naar de bus.” De man werd gecontroleerd door ambulancepersoneel, maar kwam wonderbaarlijk ongedeerd uit zijn ijzingwekkende situatie. De man en zijn vriendin zijn door de ambulance naar het huisje op Camping Besthmenerberg gebracht waar zij verblijven. Volgens politiewoordvoerder Frank de Valk is de Tsjech via een Europees uitwisselingsprogramma een jaar in Nederland.

Taxichauffeur Gerben staat nog wel te trillen op zijn benen. Hij werd opgevangen door zijn collega’s bij Taxi Steen, waar hij zo’n 3 jaar in dienst is, en pakt het werk vandaag gewoon weer verder op. “Ik vind me zelf echt geen held ofzo, het is gewoon de menselijke plicht,” verteld hij enigszins nuchter. “Maar dat beeld van die rolstoel die onder die trein verdwijnt zit me nog wel even voor de ogen”, voegt hij toch nog toe. ProRail prijst de actie van Van Dam. “Wij zijn onder de indruk en zullen met betrokkene graag in contact komen om te bedanken”, verteld woordvoerder Aldert Baas.

Taxichauffeur Gerben van Dam (61) maakt een foto van de rolstoel die hij momenten eerder onder een trein zag verdwijnen.

De trein is na te zijn gecontroleerd door de machinist rustig verder gereden richting Mariënberg. Door het incident raakten meerdere overwegen in storing. Een spooraannemer en ProRail gingen druk aan het werk om de problemen te verhelpen. Rond 15:30 was de verstoring voorbij en werd de dienstregeling weer op gang gebracht.