Takman IJzerwaren mag zich vanaf vandaag Hofleverancier noemen

OMMEN – Takman IJzerwaren mag zich vanaf vanavond Hofleverancier noemen. Vanwege het honderdjarig bestaan van Takman IJzerwaren ontving het bedrijf vandaag de door Koning Willem-Alexander verleende onderscheiding van Hofleverancier. Rudi en Heidi Takman ontvingen vanavond samen met hun familie het predicaat dat hoort bij deze onderscheiding uit handen van de Commissaris van de Koning Andries Heidema. Het Koninklijk wapenbord werd door Nel Takman samen met de Commissaris van de Koning Andries Heidema en burgemeester Hans Vroomen onthuld. De uitreiking was aanleiding voor een tentfeestje bij het bedrijf aan de Den Lagen Oordt.

v.l.n.r. Stefan Takman, burgemeester Hans Vroomen, Nel Takman en CvdK Andries Heidema

Rijke geschiedenis

Bij de uitreiking van het predicaat vanavond vertelde Rudi Takman over de rijke geschiedenis van zijn bedrijf. Zo vertelde hij glunderend dat Takman een van de eerste bedrijven in Nederland was die deed aan machinale houtbewerking. De aandrijving gebeurde met een petroleummotor aan de buitenkant van het pand die daarna via allerlei katrollen met riemen de machines aandreven. Toen er krachtstroom in Ommen kwam werd de petroleummotor omgeruild voor een elektrische variant. En de welbekende kwaliteitsgrasmaaiers die Takman vandaag verkoopt droegen vroeger de naam grasperk scheerders.

Takman vertelde in zijn toespraak trots te zijn met het predicaat, waarbij hij dank uitsprak aan zijn voorgangers, maar ook aan zijn personeel, en zijn familie die hem altijd steunden.

Rudi en Heidi Takman ontvingen het predicaat uit handen van de Commissaris van de Koning Andries Heidema. v.r.n.l. CvdK Andries Heidema, Rudi Takman en Heidi Takman (Stegeman)

1918

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat Egbert en Roelofje Takman het bedrijf in 1918 oprichtte. Op 1 februari dat jaar schreef hij het bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. In 1925 verhuisde het bedrijf naar een zelfgebouwd winkelpand aan het toenmalige Bouweind, de straat die nu de Dr. A.C. van Raaltestraat heet. In eerste instantie bestond het bedrijf uit een aannemersbedrijf en een winkel met 1 etalage waar artikelen werden verkocht die door aannemers veel werden gebruikt. Het assortiment werd later uitgebreid met onder andere tuingereedschappen en huishoudelijke artikelen. Ook groeide de winkel tot drie etalages.

In 1960 nam Jan, de jongste zoon van Egbert, met zijn echtgenote Nel de winkel over. Jan specialiseerde zich in de verkoop van gereedschappen en machines terwijl Nel de huishoudelijke artikelen voor haar rekening nam. In de jaren daarna werd de winkel meerdere malen uitgebreid.

Heidi Takman (Stegeman) en Rudi Takman (r.)

1995

In 1995 namen Rudi Takman en zijn vrouw Heidi het stokje over van de ouders van Rudi. Vlak na de overname in werd in 1996 de laatste grote uitbreiding van bedrijfspand uitgevoerd. Toen werd het winkel oppervlakte verdriedubbeld. Het bedrijf kan nu niet meer verder uitbreiden op de huidige locatie en gaat binnenkort verhuizen naar bedrijventerrein de Rotbrink.

v.l.n.r. Marnix Takman, Alwin Takman, Stefan Takman, Heidi Takman (Stegeman) en Rudi Takman

Derde generatie

Vandaag de dag staat deze derde generatie van Takman nog steeds aan het hoofd van het bedrijf dat inmiddels een begrip is in het Vechtdal, en ver daarbuiten. Ook de vierde generatie, de drie zonen van Heidi en Rudi, zijn inmiddels werkzaam in het bedrijf. De afgelopen jaren heeft Takman ook uitgebreid naar buiten Ommen.

Begin deze eeuw werd de winkel van de familie Tensen aan de Campherbeeklaan in Berkum overgenomen. En in december van 2016 werd de winkel Tupa aan de Godfried Bomanstraat in Nijverdal overgenomen. Recent volgde ook een webshop met een ruim assortiment, maar het meeste wordt nog steeds verkocht in de echte winkels. Verspreid over de drie filialen zijn er 22 personeelsleden in dienst.

Hofleverancier

De titel hofleverancier betekend niet dat het Koninklijk Huis tot het klantenbestand van Takman behoort, al hoewel Willem-Alexander bij zijn verhuizing naar Huis ten Bosch vast wel een robot grasmaaier kan gebruiken.

Het predicaat Hofleverancier is een Koninklijke onderscheiding voor bedrijven die een vooraanstaande plaats in de maatschappij innemen. De voorwaarden zijn niet mals. De bedrijfsvoering dient onberispelijk te zijn, de onderneming moet te goeder naam en faam bekend staan en van onbesproken gedrag zijn. En niet te vergeten, tenminste 100 jaar bestaan. Aan deze voorwaarden voldeed het jubilerende Takman. “Ik ben trots op dit mooie en echt Ommens bedrijf. Door steeds aan te passen aan de nieuwe omstandigheden heeft Takman zich ontwikkeld tot een stevig merk. Fantastisch dat Takman zich nu ook ‘koninklijk’ mag noemen.”, aldus burgemeester Hans Vroomen.

v.l.n.r. bovenste rij. Burgemeester Hans Vroomen, Stefan Takman, Nel Takman, Heidi Takman (Stegeman), Rudi Takman, CvdK Heidema. v.l.n.r. onderste rij. Alwin Takman en Marnix Takman

Anderhalf jaar

In Nederland zijn bijna vierhonderd bedrijven die de titel Hofleverancier mogen dragen. In Overijssel zijn dat vanaf vandaag 19 bedrijven. Net als bij de toewijzing van een Koninklijk lintje gaat bij het verkrijgen van de titel Hofleverancier een lange procedure aan vooraf. Takman is hier anderhalf jaar mee bezig geweest. De onderscheiding bestaat uit het zogeheten Hofleverancier-diploma en een Koninklijk wapenbord met de tekst ‘Hofleverancier bij Koninklijke Beschikking’. Dit schild is bedoeld om aan de gevel van het winkelpand te hangen.

Rudi Takman (r.) en Heidi Takman (niet afgebeeld) ondertekenden de bepalingen van het voeren van de Koninklijke beschikking Hofleverancier.

Met dank aan Harry Woertink.