Takman IJzerwaren viert eeuwfeest

Ommen – Op de middag van donderdag 15 februari is op het terrein van Takman IJzerwaren aan de Den lagen Oordt in Ommen het 100-jarig bestaan van het familiebedrijf gevierd. Hier staat een grote tent waarin demonstraties van allerlei machines en gereedschappen zijn. De bezoekers worden in de tent verwent met een warme hap en drankje. De winkel is uiteraard gewoon geopend voor de werklui uit de omgeving.

Oprichting door Takman

Het bedrijf werd op 1 februari een eeuw geleden door Egbert Takman ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In 1925 verhuisde het bedrijf naar een zelf gebouwd winkelpand aan het toenmalige Bouweind, de straat die nu de Dr. A.C. van Raaltestraat heet.

Vertegenwoordigers van verschillende merken vertellen bezoekers over hun producten.
Vertegenwoordigers van verschillende merken vertellen bezoekers over hun producten.

Egbert is de opa van de huidige eigenaar Rudi Takman en runde samen met zijn vrouw Roelofje de winkel en verkocht hier allerlei materialen die een aannemer kon gebruiken. Het assortiment werd later uitgebreid met allerlei extra producten zoals teer, emmers en touw.

De winkel werd in 1960 overgenomen door Rudi’s vader Jan toen het assortiment inmiddels al was uitgebreid met gereedschappen en diverse huishoudelijke artikelen. In de jaren daarna werd de winkel meerdere malen uitgebreid. In 1996 was de laatste grote uitbreiding. Toen werd het winkel oppervlakte verdriedubbeld. Het bedrijf kan nu niet meer verder uitbreiden en gaat binnenkort verhuizen naar bedrijventerrein de Rotbrink.

In de afgelopen jaren werden ook winkels overgenomen. Begin deze eeuw werd de winkel van familie Tensen aan de Campherbeeklaan in Berkum overgenomen. In december 2016 werd de winkel Tupa aan de Godfried Bomansstraat in Nijverdal overgenomen.

Recent volgde ook een webshop met een ruim assortiment maar het meeste wordt nog steeds verkocht in de echte winkels.

Ter ere van het eeuwfeest zijn er kortingen op onder ander grasmaaiers en kettingzagen en allerlei andere producten.

Rudi Takman (m.) praat met trouwe klanten van de ijzerwaren winkel.
Rudi Takman (m.) praat met trouwe klanten van de ijzerwaren winkel.