Studenten Landstede geven inwoners Ommen tips over inbraakpreventie

Ommen – De politie van Ommen heeft vanavond in samenwerking met Ommen Alert de ‘Wees alert actie’ in vier Ommer woonwijken gehouden. Er werd daarbij ook samengewerkt met de gemeente Ommen en de opleiding ‘Handhaver Toezicht & Veiligheid’ van Landstede uit Zwolle. Rond het avonduur gingen zo’n 60 studenten van die opleiding verdeeld in groepjes de wijken in. Bij de actie van vanavond werden de wijken Dante Noord, Laarakkers, Zeesse en de Wolfskuil aangedaan. “We hebben de wijken uitgekozen waar gebleken is dat het vaak is ingebroken”, legde wijkagente Janet Bonthuis vanavond voor aanvang van de actie uit.

Wijkagent Sander van Eerde in gesprek met de studenten alvorens de wijk in te gaan, rechts Kim Schuurman van Ommen Alert.

Via verschillende kanalen waren inwoners van Ommen vooraf geïnformeerd over de actie. Bonthuis vertelde dat er wat angsten waren geuit dat er net zoals bij de ‘Witte voetjes’ acties die de politie elders in het land wel eens organiseert mensen rondom woningen zouden gaan lopen. Maar ze benadrukt dat hiervan absoluut geen sprake is. Kim Schuurman van Ommen Alert vult aan dat er verder louter positieve reacties zijn gekomen.

Burgemeester Hans Vroomen is blij met de actie in Ommen. “Ik ben heel blij dat jullie hier in Ommen zijn. Vooral omdat jullie iets heel moois gaan doen. Met elkaar op pad met jullie opleiding, maar ook ervaring opdoen in het contact met inwoners. Ik ben blij dat jullie dat gaan doen. Ik denk dat het de inwoners helpt om zich nog bewuster te zijn van wat er nodig is om veilig te kunnen wonen, en dat ze juist getriggerd worden door deze actie”, vertelde de burgervader vooraf aan de studenten. Zowel de burgemeester als politie spraken hun complimenten uit voor de voortdurende inzet van Ommen Alert.

Studenten Gerben en Kas delen een flyer uit aan een bewoner.

Landstede

Het was dan ook via Lisa de Lange, initiatiefneemster van Ommen Alert, dat de Landstede opleiding werd betrokken bij de actie. “Ik ben zelf student geweest op de opleiding Handhaver Toezicht & Veiligheid, en heb toen in Zwolle zelf mee mogen draaien bij een soortgelijke actie. Zodoende heb ik de leraar benaderd”, legt De Lange uit. Bonthuis noemt het een belangrijk leermoment voor de studenten. “Het is deels een kennismaking met het feitelijke werk. Een belangrijk deel van hun toekomst.”

De studenten gingen in groepjes de wijken in, en kregen daar in koppels van twee straten toegewezen. Ze werden daarbij begeleid door de politie, en ook een aantal politiestudenten gingen mee met de actie. Het doel van de actie was voornamelijk dat bewoners werden voorzien van flyers met preventietips tegen inbraak. Daarnaast gingen de studenten in gesprek over het laten staan van bijvoorbeeld containers naast ramen of platte daken, of ladders die binnen handbereik liggen. Ook werd er gesproken over het zo achterlaten van een woning dat het lijkt alsof er iemand thuis is, en uiteraard over belang van goed hang- en sluitwerk.

Studenten Gerben en Kas in gesprek met een bewoner.

Verlichting

In een deel van de Wolfskuil viel op dat óveral waar niet open werd gedaan wel in overvloede verlichting aanstond. “Het is mooi om te zien dat er steeds meer en meer aandacht wordt gegeven aan het inbraakprobleem. Vooral hier is het toch iets dat altijd in het achterhoofd zit. Het is hier gewoon van nature erg donker en via de bossen kan men snel weg”, verteld een bewoner van de Wolfskuilstraat. “Ik woon hier nu sinds kort, maar voorheen woonde mijn moeder hier. In de afgelopen jaren is er drie keer bij haar ingebroken, en ook bij de buren hiernaast werd ingebroken. En ik weet ook dat er een stukje verderop bij één woning maar liefst vier keer is ingebroken.” De man woont er nog maar net en is nog bezig met de woning, maar is van plan in ieder geval voor veel beter hang- en sluitwerk te gaan zorgen. “Kijk op deze voordeur zit gewoon een oud oplegslot. Het is dan wel de voordeur en in het zicht van de straat, maar deze kunnen ze zo open maken als ze dat willen.”