Stichting Vechtzomp tekent partner overeenkomst met drietal recreatieondernemers

Ommen – Er wordt in Ommen druk gewerkt aan de bouw van een replica van een historische ‘Vechtzomp’. Een jaar geleden werd begonnen met de bouw van de zomp in de scheepstimmerwerf tegenover Molen De Lelie. Maar het was volgens voorzitter Hans Bottema van de Stichting Vechtzomp ‘Hanzestad Ommen’ sindsdien geen gemakkelijk jaar. De vrijwillige bouwers zaten door hun veelal gevorderde leeftijd in de risicogroep. En door de coronapandemie konden ze in die tijd amper aan het werk. Scheepsbouwmeester Harmen Timmerman werd daarom extra ingehuurd, maar dat vergde uiteraard ook meer fondsen.

Jack van der Boon (Camping De Koeksebelt), Gerrit Jan Hagedoorn (Vakantiepark Beerze Bulten) en Simone Koggel (Koe Safari Erve Vechtdal) ondertekenden de partnerovereenkomst. In de achtergrond voorzitter Hans Bottema van de Stichting Vechtzomp.

Nu de coronasituatie zich verbetert, begint de ‘vaart’ er nu weer goed in te komen. “Twee weken geleden zijn we weer begonnen met bouwen, en de kleine achterstand die we hadden is weer ingelopen”, licht Bottema toe. “We hebben ons er doorheen geslagen, en er wordt weer volop gewerkt aan de zomp.” Maar er waren wel best wat tegenslagen. “Dingen die we hadden verwacht, maar die niet uitkwamen. Zoals het hout van de gemeente”, verklaard de voorzitter. Want meer hout is nog wel nodig. Bottema heeft inmiddels wel vernomen dat er alsnog een vergunning is verleend. “Dus de twee bomen verwacht ik tegen het einde van het jaar alsnog te mogen ontvangen.”

De verwachting is dat de bouw van de Vechtzomp in de winter van 2022/2023 zal worden afgerond. Er is echter nog wel een ‘gat’ in de begroting dat voor die tijd gedicht moet worden. Penningmeester Dinand Martens deelde eerder al dat de bouw voorlopig nog door kan, maar dat er nog wel iets te doen is. “Als we nog zo’n 15.000 à 20.000 euro bij elkaar sprokkelen zitten we waarschijnlijk goed”, zei de penningmeester afgelopen mei. Volgens Bottema is daar nog weinig aan veranderd. “In deze coronatijd kun je moeilijk naar het bedrijfsleven gaan om steun te vragen. En konden we eigenlijk niet investeren in dingen die we graag wilden”, deelt Bottema. “Maar Ron (secretaris Ron Nijhof, red.) gaat daarvoor zijn stinkende best doen.”

“Het gehele project is zeer veelomvattend, waarin we nauw samenwerken met een aantal partijen”, licht Bottema toe. Enkele partijen die zich al in een vroeg stadium verbonden aan de Vechtzomp zijn Vakantiepark Beerze Bulten, Camping de Koeksebelt en Koe Safari Erve Vechtdal. Gisterochtend ondertekenden respectievelijk Gerrit Jan Hagedoorn, Jack van der Boon en Simone Koggel samen met de voorzitter van de Stichting Vechtzomp een partnerovereenkomst.  “We hebben drie sterke partners gevonden voor een zeer nauwe samenwerking in zowel de financiering als straks de inzet van de Vechtzomp”, aldus Bottema. Een aantal dingen worden daarin afgesproken. Zo krijgen zij, als de zomp te water is, het recht de zomp af en toe te gebruiken.

Terwijl voorzitter Hans Bottema van de Stichting Vechtzomp de overeenkomsten met zijn krabbel compleet maakt, snijd Simone Koggel één van de lekkernijen aan.

De ondertekening van de overeenkomst vond plaats op het terras van het Paviljoen aan de Vecht, op een steenworp afstand van de plek waar de zomp straks komt te liggen. En op de tweede maandag van juni, precies een jaar nadat de bouw van de zomp begon. “In de ochtend hier in de rij om op te stappen, en ’s middags aan de steiger bij Jack om zijn campinggasten op te halen.” Bottema ziet het al helemaal voor zich. “Het is voor hun een welkome en unieke aanvulling van de activiteiten, die ze hun gasten kunnen bieden. Het legt ook een sterke band met de rivier de Vecht en de geschiedenis hiervan.” De recreatiebedrijven zullen de Vechtzomp voor allerlei arrangementen voor hun gasten kunnen gaan inzetten. Het moet zo een varend ‘beeldmerk’ van Ommen worden, en het extra op de kaart zetten.

Nadat de krabbels waren gezet werden enkele van de speciale lekkernijen die de Ommer bakkers Van der Most en Ten Brinke in het kader van de Vechtzomp op de markt brachten aangesneden. Uitbater Klaas Hurink van het Paviljoen zorgde voor een kopje koffie. En met drie van de Ommer top recreatieondernemers vloeiden de ideeën om de begroting te dichten al snel.

Meer informatie de stichting, ook over doneren, is te vinden via https://www.ommervechtzomp.nl/.