Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid: vlag massaal op Ommer Bevrijdingsdag en 4 en 5 mei

Ommen – De Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid had met haar vrijwilligers een goed gevuld programma voor het bevrijdingsjaar, maar met de coronacrisis is deze grotendeels in het water gevallen. “We hoeven niet uit te leggen dat de wereldwijde uitbraak van COVID-19 (Coronavirus) alles van de kalender heeft gehaald. Op dit moment tot in ieder geval 1 juni 2020”, meldt het bestuur. Ook de Veteranendag op 4 juli, met de dropping in Stegeren en het concert op de Markt met medewerking van de Kapel der Bereden Wapenen staat onder druk, maar is nog niet afgelast.

Het bestuur van de stichting en de vrijwilligers van verschillende organisaties kunnen de teleurstelling nauwelijks onder woorden brengen. “Op 11 april, de Bevrijdingsdag van Ommen had de hele gemeente een groot feest moeten vieren, maar de realiteit is anders”, aldus het bestuur. Geen feestelijke bevrijdingstour en binnenhalen van de 75-jarigen op de brug door heel veel 11-jarigen uit Ommen. Geen vrijheidsvuur en geen historische beelden in de Kerk. En ook op 4 mei zal het anders zijn. Het comité 4 en 5 mei in Ommen is nog in gesprek met de burgemeester over de dodenherdenking. Op 5 mei gaat de traditionele koetsentocht niet door. En ook het feestprogramma in de feesttent op de Voormars gaat niet door.

Vlaggen

De stichting roept op om op 11 april, 4 en 5 mei massaal de vlag uit te hangen. “Dat kan thuis. Zo kan een ieder thuis zijn verbondenheid met 75 jaar vrijheid laten zien. Hoe ironisch; in een tijd dat de hele wereld door een virus gegijzeld wordt”, aldus het stichting bestuur. De website van de stichting zal vanaf nu versneld worden gevuld met allerlei berichten en lesprogramma’s. De mobiele applicatie over de Tweede Wereldoorlog in Ommen en 75 jaar vrijheid in Ommen zal naar verwachting in de eerste week van april worden gelanceerd.

Verplaatsen

De theatervoorstellingen van De Firma bij het onderduikershol in de Wolfskuil worden verplaatst naar een nog nader te bepalen datum. De organisatie hoopt dat dit jaar op 15 augustus weer uitgebreid kan worden gevierd, en dat een aantal van de activiteiten die dag kunnen worden ingepast. Het bestuur beraadt zich ook nog op het eventueel verzetten van de vieringen op 11 april met één jaar. De bevrijding van Ommen in 2021 zou dan na 76 jaar alsnog groots gevierd kunnen worden.