Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid; eindbalans wordt blik op toekomst

Ommen – De Stichting Ommen 75 Jaar Vrijheid -die werd opgericht om 75 jaar vrijheid te vieren en herdenken- zou eigenlijk in deze periode de eindbalans opmaken. Maar niets is minder waar. De Holocaust Memorial Day op 27 januari 2020 kon nog plaatsvinden. Maar geen van de andere geplande activiteiten kon doorgaan zoals de organisatie voor ogen had. Door de coronapandemie ging alles op nul. “Achtereenvolgens moesten we constateren dat de bevrijding van de gemeente Ommen, de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag op 4/5 mei niet de invulling konden krijgen die het zo verdiend”, aldus Roos ter Beek, covoorzitter van de stichting.

In juli had de stichting veteranen willen eren met een dropping in Stegeren, en een groots concert van de Kapel van Bereden Wapens op de Markt. In augustus stond een internationale markt ten teken van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederlands-Indië op de planning. “We hadden af willen sluiten met een daverend slotakkoord in oktober op de dag dat 75 jaar geleden de VN is opgericht. Helaas. We hadden goede hoop dat we alles in 2021 in konden halen, maar ook dat bleek niet haalbaar”, deelt Ter Beek.

De stichting introduceerde de Ommer Bevrijdingsvlag; ontworpen door Ommenaar en veteraan Bas Bosscher

Ondanks de beperkingen deed de stichting er alles aan om het bevrijdingsjaar niet zomaar voorbij te laten gaan. Er werd een app gelanceerd met alle gemeentelijke gedenkpunten, en het boekje Ommen in Oorlog werd uitgegeven. Een uitgebreid lesprogramma werd gemaakt, en verschillende documentaires werden geproduceerd. Omdat de stichting iedereen wilde betrekken en gedenkdagen niet ongemerkt voorbij wilden laten gaan, werd een grootse vlaggenactie gehouden op de Ommer Bevrijdingsdagen in april 2020, en dat herhaalt in het bevrijdingsweekend in 2021. Nu met de eigen Ommer Bevrijdingsvlag; ontworpen door Ommenaar en veteraan Bas Bosscher.

Subsidie

Wat mogelijk was werd in alle soberheid georganiseerd. Maar vrij toegankelijke feesten en herdenkingen in openbare ruimtes zijn nog steeds onmogelijk. Omdat dit voorlopig nog zo blijft heeft het stichtingbestuur besloten om in 2021 geen enkel evenement meer te organiseren waar mensen bijeen komen. Omdat er in het bevrijdingsjaar 2020 en 2021 amper iets is georganiseerd, is ook de besteding van de subsidie en donaties niet gegaan als gepland.

De overgebleven fondsen voor de opgeschorte en afgelaste evenementen zijn daardoor op de bankrekening blijven staan. Het bestuur van de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid wil van deze gelden nog één en ander organiseren, en herinneringen nalaten aan de gemeente Ommen. Hoe die nalatenschap vorm krijgt zal dit jaar worden ingevuld. Er wordt onder andere gewerkt aan de plaatsing van schuilhutten met informatiepanelen. “Denk aan Kamp Erika, daar waar Canadese bevrijders het leven lieten of op plekken waar vliegtuigen zijn neergestort.”

2022

Hoewel het jaar waarin de 75 jaar vrijheid werd gevierd voorbij is, heft de stichting zich niet op en richt het haar blik vol op 2022. “Want door alle afgelastingen zijn ook nieuwe initiatieven bedacht en ontwikkeld. Er komt van theatergroep de Firma nog een podcast beschikbaar over het onderduikershol in de Wolfskuil. Dat hol is nog steeds te bezichtigen”, licht Ter Beek toe. Daarnaast is de stichting nog in gesprek met de gemeente Ommen over de zaaiing en plaats van een Anne Frankboom.

Ook is er overleg over de naamgeving van de straten in het Havengebied. “Voor 2022 staan er nog twee ‘grote zaken’ op de kalender. Ten eerste krijgt de vlaggenactie een vervolg. De stichting gaat nog meer inwoners van Ommen de gelegenheid bieden de bevrijdingsvlag van Ommen te kopen. De stichting gaat er uiteraard voor zorgen dat deze op een vaste plaats in Ommen te koop is en blijft”, deelt Ter Beek.

Veteranendag

Na overleg door de werkgroep Veteranendag en Dropping met vertegenwoordigers van Defensie, Horeca Ommen en het bestuur van de Bissingh heeft het bestuur van de stichting besloten om op zaterdag 2 juli 2022 gezamenlijk een grootse Veteranendag te organiseren als afsluiter van al haar activiteiten. Die dag staat dan in het teken van de veteranen uit het Vechtdal, en in samenwerking met het Veteranen Ontmoetings Centrum zullen er circa 300 veteranen aanwezig zijn op deze reünie.

In Stegeren zal de mens- en materiaaldroppingen die er tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden worden nagebootst door de Living History Group Holland. Dat gebeurt op het voormalige droppingsterrein in Stegeren, tegenover het herdenkingsmonument. Materiaal van Keep Them Rolling is aanwezig, en zal na de dropping in colonne vertrekken naar Ommen.

Daar wordt dan ‘s avonds -op één van de grootste podia die ooit in Ommen is opgebouwd- een optreden gegeven door de Kapel van Bereden Wapens. Niet zoals de bedoeling was in 2020 met hun Tour of Freedom in Concert, maar met een nieuw programma. De stichting zal dan alle lokale muziekverenigingen om hun medewerking vragen. “Met dit mega-evenement wil de stichting alles afsluiten. Het oorspronkelijke plan; 7 dagen van vieren en herdenken in 2020, hebben we maar weinig kunnen realiseren. Wat wel kon heeft de stichting met veel energie opgepakt. Nu in alle opzichten de blik vooruit, zodat we komend jaar alles weer in vrijheid kunnen vieren”, verteld covoorzitter Frits Welink.