Station tot Station Loop na twee jaar stilte weer gelopen

Ommen – Na twee jaar stilstand door corona is de dertiende editie van de Station tot Station Loop vanavond weer gelopen. Rond half acht gingen de hardlopers op weg van het station in Ommen, langs Vilsteren, achterom bij Hessum, via Rechteren naar het station in Dalfsen tien Engelse mijlen verderop. De lopers die twee jaar geleden een startbewijs wisten te bemachtigen mochten nu alsnog aan de start verschijnen.

De startbewijzen werden door de organisatie telkens doorgeschoven. In tegenstelling tot bij sommige andere (sport)evenementen werd al die tijd niet besloten om alles terug te draaien, en bijvoorbeeld inschrijfgeld te retourneren en weer een nieuw verdeling te bepalen. Dat werd als te veel gedoe beschouwt; de organisatie besloot al wel eerder de mogelijkheid te geven startnummers door te geven aan andere lopers.

Het merendeel verscheen vanavond zelf aan de start, maar er zijn ook heel wat deelnemers geweest die hun inschrijving hebben overgedragen aan een andere sportieveling. Ook nadat een paar weken terug duidelijk werd dat driemaal scheepsrecht is, en het hardloopevenement op de traditionele laatste woensdag van mei door kon gaan; bijvoorbeeld omdat ze nu geblesseerd zijn.

Hoewel er 1.500 startnummers werden verdeeld, was het aantal dat vanavond over de startstreep ging wel enkele honderden minder. Dat is niet iets nieuws, want ook voor corona lieten doorgaans meer dan honderd lopers de start aan zich voor bij gaan; maar wellicht dat dit cijfer door de twee jaar afwezigheid wel iets hoger is. De startbewijzen worden daarentegen wel uitgebreid uitgewisseld; eerder vanmiddag waren er nog tientallen die beschikbaar werden gesteld.

Organisatie

De Station tot Station Loop wordt georganiseerd door een daarvoor opgerichte stichting, in samenwerking met ACO Van Elderen Ommen en Railrunners Zwolle. Net zoals bij de voorgaande edities was er voor iedere deelnemer in Ommen een tas waar de bezittingen in konden worden gedaan, die de lopers bij de finish in Dalfsen vervolgens dan weer opwachten.

Hoewel het temperatuurtje op zich aangenaam is voor het hardlopen, was er verder een grauwe hemel met de nodige regendruppels en een straffe wind.

In Vilsteren gingen de lopers weer zoals van ouds dóór De Vilsterse Molen.

Shantykoor ‘De Stuwzangers’ verzorgde bij de molen de gezelligheid.