Standbeeld Reinier Paping weer terug op plek aan Vecht

Ommen – Reinier Paping staat weer op zijn plek aan de Vecht in Ommen. Het gehavende standbeeld werd eind vorig jaar door hekken omringd nadat bleek dat het beeld fors beschadigd was. Het standbeeld werd precies vijftig jaar na de overwinning van Paping in de barre Elfstedentocht van 1963 onthuld in het bijzijn van de oud Ommenaar.

Het standbeeld is vermoedelijk te grazen genomen door vandalen. Er bleek een scheur in het been van het beeld te zitten, en de schaatsjes waren beschadigd. Kunstenaar Loeki Leeuwerik die het beeld aanvankelijk maakte vertelde eind vorig jaar dat ze ervan uit ging dat er van een poging tot diefstal geen sprake was. Het beeld is in opdracht van de gemeente in nepbrons uitgevoerd, en dat staat ook op de sokkel aangegeven. De gemeente Ommen, eigenaar van het beeld, deed aangifte bij de politie, en plaatste hekken rondom het beeld om verdere schade te voorkomen.

Het oorspronkelijke beeld had dunne benen, en nog dunnere schaatsjes, wat er voor zorgde dat het beeld kwetsbaar was. Er werd besloten om het beeld opnieuw te gieten, maar deze steviger te maken. Het oude beeld is enkele weken terug zorgvuldig van de sokkel gehaald, waarna er een mal van is gemaakt. Een gieter in Brabant heeft vervolgens een nieuw beeld gemaakt, met stevigere schaatsen. De gemeente Ommen betaald de kosten van de reparatie.