St. Willibrordusschool in Vilsteren voortaan IKC Het Natuurrijk

Vilsteren – De Sint Willibrordusschool in Vilsteren opent vanaf vandaag haar deuren als IKC Het Natuurrijk. Het Integraal Kindcentrum van Stichting Catent uit Zwolle werd vandaag met behulp van vier kinderen geopend door burgemeester Hans Vroomen. Het IKC richt zich op het geven van buitenonderwijs in de groene omgeving van Vilsteren. “Het Natuurrijk is zo uniek omdat zij op één locatie kinderopvang en een basisschool aanbieden waar kinderen van 0 tot 13 jaar zich in een natuurrijke omgeving kunnen ontwikkelen.” Ook de Sint Bernardus school in Ommen is deel van Stichting Catent.

Volgens schooldirecteur Marco Veneboer zitten kinderen op een gemiddelde schooldag meer stil dan goed voor hen is. “Verscheidene onderzoeken laten zien hoe belangrijk het is dat leerlingen voldoende bewegen. Bewegen is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid van leerlingen, bewegen stimuleert ook de mentale ontwikkeling. Daarnaast is de echte wereld anders dan de wereld van het internet of een boek. Het naar buiten gaan is geen doel op zich, maar buiten wordt gebruikt om een doel te behalen” aldus de schooldirecteur. “IKC Het Natuurrijk, voorheen Sint Willibrordusschool, speelt hierop in en staat voor een rijke, eigentijdse leeromgeving waarin de kinderen (samen) leren in en van de natuur.”

Foto: IKC Het Natuurrijk

Buiten

Met de gevarieerde buitenlessen richt de stichting zich op het buiten leren en bewegen, zodat de kinderen spelenderwijs kunnen ontdekken en ervaren wat hun talenten zijn in deze wereld. “De buitenlessen worden door de kinderen als leuk en leerzaam ervaren. Door de cognitieve taken te combineren met fysieke taken worden de hersens optimaal geprikkeld en beklijft de lesstof beter dan dat deze in de schoolbanken wordt verwerkt.” Op en rond het schoolgebouw zijn allerlei middelen aanwezig om het buitenonderwijs optimaal in de praktijk toe te passen, zodat ieder kind spelenderwijs, beschermd en in vrijheid in de buitenwereld tot leren kan komen.

Naast het geven van buitenlessen gaat de school ook mee met de moderne tijd mee waarin ICT een belangrijke rol speelt. Daarom worden er naast de lessen in de buitenwereld ook Chromebooks -laptops van Google- ingezet als middel om de lesstof te verwerken, en wordt er lesgegeven in mediawijsheid.

Kinderopvang

Op het moment is het team van de Stichting Catent ook druk bezig met de realisatie van een kinderopvang die uiterlijk begin volgend jaar open zal gaan. Ook deze kinderopvang zal zich, net als de school, richten op het buiten leren en ontdekken.

Open dag

Ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 13 jaar zijn op 28 juni van harte welkom tijdens een open dag. Tussen 9:00 en 16:00 uur kunnen zij samen met hun kinderen de school en het buitenonderwijs komen ontdekken.